En fotografisk sci-fi historie

I utstillingen «The Mechanism» på MELK viser den svenske fotografen Mårten Lange sitt siste prosjekt som han selv omtaler som en «sci-fi historie». Vi har snakket med Mårten om utstillingen og om hans store engasjement for fotoboken:

Fra utstillingen The Mechanism av Mårten Lange på MELK.

Denne uken åpner utstillingen The Mechanism, din andre utstilling på MELK. Hva viser du i utstillingen?

Jag visar ett urval av fotografier från mitt senaste arbete. Det är bilder från storstadsmiljöer som tillsammans utgör en slags dystopisk sci-fi-berättelse. Hela serien publicerades som en fotobok av MACK i maj i år.

Fra utstillingen The Mechanism av Mårten Lange på MELK.

I dine siste prosjekter som Chicxulub, Citizen og Another Language har du rettet kamera mot natur i ulike former, deriblant dyr, naturfenomener og geologi. I ditt siste prosjekt er fokus på det urbane og menneskeskapte, i form av storbyarkitektur, overvåkningskameraer, TV-monitorer, polerte glassoverflater og stål. Hvordan arbeider du frem prosjektene dine og tematikken bak?

De växer oftast fram organiskt och ganska långsamt. Det kan börja med en enda bild som blir som ett embryo som sedan växer fram till ett större projekt. Referenser och nya idéer läggs till under arbetets gång. Det är ovanligt att jag har ett färdigt koncept innan jag börjar fotografera.

Fra utstillingen The Mechanism av Mårten Lange på MELK.

The Mechanism ble tidligere i år utgitt i bokform av forlaget MACK. Er det bokformatet eller utstillingsformatet som er endepunktet for et prosjekt for deg?

Det är nästan alltid boken som kommer först. Sedan försöker jag att översätta eller utveckla arbetet från boken till gallerirummet. Boken har ju den egenskapen att dess varaktighet inte är tidsbestämd, vilket jag uppskattar. Mitt arbete handlar mycket om att samla och sortera bilder och därför passar bokformatet mig bra. Å andra sidan så tillåter utställningar mig att göra bilder i större format, och att möta en publik på ett helt annat sätt. Det är intressant att kunna ge samma bild två olika former.

Fra utstillingen The Mechanism av Mårten Lange på MELK.

De siste ti årene har du i snitt publisert én bok i året, både sammen med internasjonale forlag og på egenhånd. Hva betyr fotoboken for deg? Hva er dine tanker om fotobokens fremtid?

Boken är en behållare för de idéer eller historier jag arbetar med. Den är ett konstverk i sig, men också en produkt. Jag tycker om den demokratiska aspekten, att boken är massproducerad och att den distribueras i många länder. Att den har en räckvidd och att den kommer att bli en del av någons boksamling. Jag tror att fotoboken har en stark framtid. För några år sedan talades det mycket om digitala böcker, ”print is dead” och det där, men jag tror snarare att våra digitala liv gör att vi älskar papper och bläck ännu mer.

Fra utstillingen The Mechanism av Mårten Lange på MELK.

UTSTILLINGEN THE MECHANISM VISES PÅ MELK I PERIODEN 04.11. – 26.11.  

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass med løpende opptak gjennom sommeren for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s