Intimt filmportrett om psykisk lidelse, identitet og seksualitet

Yamile Calderon har laget en film som forteller historien om hennes bror Hernando, som mistet synet to år etter han ble diagnostisert som bipolar. Vi har snakket med Yamile om filmen som skal vises på Kunstnernes Hus torsdag 16. november.

Stillbilde fra Even Jesus Was Bipolar av Yamile Calderon.

Torsdag 16. november viser du filmen din Even Jesus Was Bipolar på kinoen til Kunstnernes Hus. Kan du fortelle litt om filmen og hva den handler om? 

Even Jesus Was Bipolar er en dokumentar om min bror Hernando som ble diagnostisert bipolar i 2008, og i 2010 ble han blind. Filmen handler om Hernandos oppfatning av virkeligheten, både som bipolar og blind person, og hvordan dette har påvirket hans identitet, seksualitet og hans forståelse av seg selv. Betrakterne kommer inn i Hernandos univers gjennom hans fortelling om sine erfaringer og forståelse av sitt liv.

I arbeidet med dokumentaren har du fulgt din bror veldig nært, og du har også tidligere laget en film om din far. Hvordan er det lage film om så nære medlemmer av din egen familie? 

For meg har det vært veldig naturlig å jobbe med eller fortelle mine familiehistorier, som jeg synes har en relevans for andre mennesker. Når Hernando ble diagnostisert i 2008 som bipolar, reiste jeg til Colombia for å være sammen med han. Det var en helt ny erfaring for meg å forsøke å forstå hans situasjon. I det latinamerikanske samfunnet er psykiske lidelser et tabu, en skam, og for meg var det fra begynnelsen av veldig viktig å kalle Hernandos diagnose for sitt rette navn, og ikke prøve å skjule dette for familie, venner og naboer. Jeg følte behov for å konfrontere samfunnet med noe som er naturlig, og som vi ikke vil akseptere.

Etter et og et halvt år ble han blind og han begynte å sende meg e-poster om sine erfaringer, drømmer og tanker. Disse e-postene reiste spørsmål hos meg om bilder, minner, selvoppfatning og seksualitet. Så jeg fortalte han at jeg hadde lyst til å lage en dokumentar om han, og han sa ja til dette. Jeg skrev et manuskript som jeg sendte til han. I prosessen med å lage dokumentaren har Hernando vært veldig åpen og ærlig til mine spørsmål. Jeg sendte han etterhvert en rough-cut av filmen, og han godkjente alt uten sensur.

Stillbilde fra Even Jesus Was Bipolar av Yamile Calderon.

I forbindelse med filmvisningen vil det være en samtale mellom deg, Edward Cunniffe som har bistått deg i produksjon av filmen og forfatter Hans Petter Blad. Hva skal dere snakke om? 

I samtalen vil vi å prate om formale aspekter ved dokumentarsjangeren, og å forsøke å plassere Even Jesus Was Bipolar i dette landskapet, samt om prosess og metode knyttet til hvordan det har vært for å lage en personlig dokumentar. Vi kommer også til å berøre temaer som hukommelse, persepsjon og minner. Mer vil jeg ikke si, alle er hjertelig velkommen til film-screeningen og samtalen.

Even Jesus Was Bipolar av Yamile Calderon vises på kinoen på Kunstnernes Hus.

Du har tidligere jobbet mest med fotografi i form av stillbilder, men de siste årene har du jobbet stadig mer med bevegelige bilder. Hva er det som fikk deg til å starte med film, og hva er det som tiltrekker deg ved mediet?

De siste årene har jeg følt på et økende behov for å fortelle mine egne historier, og jeg begynner å føle at fotografi begrenser det narrative potensiale til historiene. Derfor begynte jeg å jobbe og eksperimentere mer med bevegelige bilder og lyd.

FILMEN EVEN JESUS WAS BIPOLAR AV YAMILE CALDERON VISES PÅ KUNSTNERNES HUS TORSDAG 16. NOVEMBER 19:00, ETTERFULGT AV EN SAMTALE MELLOM HANS PETTER BLAD, EDWARD CUNNIFFE OG YAMILE CALDERON.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass med løpende opptak gjennom sommeren for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s