Bilder fra etter katastrofen

Morten Andersen viser fotografier av klimaforandringer, drømmer, rus og norske landskap i utstillingen Country.Rock som åpner på Shoot Gallery denne uken. Vi har snakket med Morten om utstillingen, om hans siste fotobok og om hans tanker om fotobokens fremtid:

Fra utstillingen og boken Country.Rock av Morten Andersen.

Du åpner utstillingen Country.Rock på Shoot Gallery denne uken. Hva får publikum se i utstillingen?

I boken som også heter Country.Rock er det over 200 bilder hvor jeg forteller en historie som er lagt noen år frem i tiden, der unge mennesker har flyttet fra de europeiske storbyene som har blitt ubeboelig som følge av en katastrofe eller tilstanden som har utviklet seg der, en tilstand jeg behandlet i boken Untitled.Cities fra 2013. En tilstand som har gjort byene ubeboelige og de har måttet søke seg til utkanten av Europa (Norge, og Nord-Norge) for å kunne starte et nytt liv …

Dette er grunnideen for prosjektet så du kan si at det dreier seg om klimaforandringer, folkeforflytninger osv., men også om drømmer, rus og norske landskap. I boken er det som sagt over 200 bilder, men utstillingen blir et utvalg av disse på ca. 15 bilder hvor jeg har fokusert mer på landskaps biten av prosjektet. Det er mye landskap- og naturfoto i Norge, men jeg har fokusert mer på hvordan det er å oppleve det, følelsen av å være ute, bli kald og våt osv., enn hvor vakkert det er.

Fra utstillingen og boken Country.Rock av Morten Andersen.

Fotografiene i utstillingen er alle fra Nord-Norge, hvor du har vært flere ganger for å fotografere alt fra utemmet natur til folkelivet på Karlsøyfestivalen i Troms over de siste årene. Hva er det som fikk deg til å rette kamera mot nettopp denne landsdelen?

Det er litt tilfeldig at det ble bare Nord-Norge. I utgangspunktet ville jeg gjøre noe på hele Norge utenfor byene og tettstedene, og søkte på gjesteatelier, residenser, stipender osv. over hele landet i flere år. Men det var bare i nord de ville ha meg, så da ble det sånn … Hell i uhell kan du si siden Nord-Norge er det mest fantastiske vi har her i landet.

Fra utstillingen og boken Country.Rock av Morten Andersen.

Utstillingen har samme tittel som din siste bok Country.Rock, som nettopp har hatt sine franske lansering under Paris Photo forrige uke. Er det bok- eller utstillingsformatet som er sluttpunktet for et prosjekt for deg?

Det er to forskjellige ting, og ofte stiller jeg ut bokprosjektene også. For å fortelle de historiene jeg vil fortelle så trenger jeg flere bilder enn det jeg vanligvis får rom til å stille ut i, og kan jobbe med rytmen og sekvenseringen av bildene på en mer narrativ måte. Så du kan vel si at boken er sluttpunktet på en måte ja.

Fra utstillingen og boken Country.Rock av Morten Andersen.

Boka er etter sigende den 21 fotoboka du har gitt ut, hvilket er nødt til å gjøre deg til den norske fotobokens ukronede konge. Hva betyr fotoboken for deg? Hva er dine tanker om fotobokens fremtid?

Det har aldri blitt publisert flere fotobøker enn det har blitt gjort de siste årene, og det er jo helt topp at det syder og koker rundt omkring, men jeg skulle vel ønske at det kokte litt mer i innholdet også. Det er mye tynne ideer pakket inn i pent design ledsaget av vidløftige ord.

Sånn sett er vel mye fotobøker helt i sync med den såkalte kamerabaserte kunstscenen som jeg dessverre ikke finner veldig interessant, men fotobøker har jo fått mye mer oppmerksomhet de siste årene i hvert fall og det er jo bra. For meg har fotoboken vært, og er, ikke bare et medium hvor jeg kan fortelle historier om hva det måtte være, men også et medium som kan distribueres og nå folk over hele verden. Det er ikke like enkelt med en utstilling, men siden jeg startet med det her så har det jo dukket opp noe som heter Internett, og det er vel enda mer tilgjengelig, så det vel kanskje der fremtiden ligger!

Fra utstillingen og boken Country.Rock av Morten Andersen.

UTSTILLINGEN COUNTRY.ROCK AV MORTEN ANDERSEN VISES PÅ SHOOT GALLERY 17.11. – 20.12. VERNISSASJE FREDAG 17.11. KL. 18:00-20:00. BOKEN KAN KJØPES PÅ TRONSMO & ANDRE BOKHANDLERE SOM SELGER FOTOBØKER.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass med løpende opptak gjennom sommeren for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s