Artist talk med Abusdal i mørket

Terje Abusdal skal gi en artist talk omgitt av novembermørket i Middelalderparken tirsdag kveld. Vi har snakket med Terje om kveldens tema, fotoprosjektet Slash and Burn, om sjamanistiske skogfinner som praktiserte svijordbruk i norske skoger:

Terje Abusdal, fra prosjektet Slash and Burn.

Førstkommende tirsdag skal du holde en artist talk i regi av fotoavisen Uncertain States Scandinavia. Hva skal du snakke om denne kvelden? Er det noen særskilt grunn til at arrangementet er utendørs, i Middelalderparken, en mørk novemberkveld?

Jeg skal snakke om prosjektet Slash & Burn som handler om skogfinnene som kom til Norge på begynnelsen av 1600-tallet. Skogfinnene var svedjebrukere og hadde med seg en sjamanistisk naturforståelse østfra: tanken om at alt i naturen er besjelet og dermed kan kommuniseres med. Fotografiene tar utgangspunkt i denne naturforståelsen og svedjebruket, så idéen var at omgivelsene skulle være en del av formidlingen. Vi får se hva brannvesenet sier.

Terje Abusdal, fra prosjektet Slash and Burn.

Du bidro tidligere i år til Uncertain States Scandinavias fjerde utgave, der et knippe utvalgte fotografer reiste til Kjøllefjord, få mil fra Europas nordligste fastlandspunkt, midt i mørketiden, for å lage nye arbeider til publikasjonen. Kan du fortelle litt om denne turen og bildene du laget der?   

Det var en strålende tur i den forstand at den kom uten føringer og alle kunne gjøre nøyaktig hva de ville. Det er ikke så ofte man får anledning til fri utfoldelse i slike spektakulære omgivelser. I tillegg var det en veldig fin gjeng. For meg ble det begynnelsen på mitt neste prosjekt – Heimat(t) – som handler om nedbrenningen av Finnmark høsten 1944 satt opp mot dagens flyktningsituasjon. Jeg har vært tilbake nordpå to ganger siden og planlegger flere turer i tiden som kommer.

Terje Abusdal, fra prosjektet Slash and Burn.

Neste år har du en soloutstilling på Kunstbanken Hedmark Kunstsenter på Hamar. Hva skal du vise i den kommende utstillingen? 

Jeg skal vise prosjektet Radius 500 Metres som utkom som fotobok på Journal for et par år siden. Bildene tar utgangspunkt i fotoarkivet til min bestefar Åsmund Abusdal og er et historisk dokument over lokalsamfunn på 1970- og 80-tallet, skildret gjennom en serie personlige bilder fra Setesdal. I et større perspektiv handler det om samfunnet vårt før det sorte gullet kom i land fra Nordsjøen. At det gikk an å leve før oljerikdommen. At det til og med gikk helt fint. Det handler om å se at det også finnes velferd i samfunn med lavere kjøpekraft.

Terje Abusdal, fra prosjektet Slash and Burn.

I tillegg til denne utstillingen har du også to bøker på trappene neste år, én som resultat av at du vant Fotogalleriets Nordic Dummy Award, og den andre på det svenske fotobokforlaget Journal. Kan du si noe om de kommende to bøkene, og om ditt forhold til fotoboken som format?

Jeg jobber med historiefortelling og fotoboken er som skapt til dette formålet. I tillegg har den svært lang levetid, i hvert fall sammenlignet med utstillinger. Og når man først har laget noe, så vil man jo at folk skal se det. Med fotoboken har man en fantastisk mulighet til å få arbeidet ut til publikum i hele verden. Den ene boken – Slash & Burn – vil gis ut på tyske Kehrer Verlag, med lansering på fotofestivalen Rencontres d’Arles i juli 2018. Den andre boka, Hope Blinds Reason, er et prosjekt jeg har jobbet med noen år i India. Kort fortalt er det en reise langs Ganges som skal være en slags katarsis. En liten del av dette prosjektet ble stilt ut på Fotogalleriet i forrige måned under tittelen Indian Interiors.

Terje Abusdal, fra prosjektet Slash and Burn.

ARTIST TALK MED TERJE ABUSDAL I REGI AV UNCERTAIN STATES SCANDINAVIA FINNER STED I MIDDELALDERPARKEN TIRSDAG 28.11. KL. 19:00-20:00. FOR MER INFO, SE FACEBOOK-EVENT.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass med løpende opptak gjennom sommeren for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s