Åpent arrangement: Samfunnet og selvet – i sosiale mediers tidsalder

Vi lever i en tid der selvfremstilling i sosiale medier er blitt en naturlig del av hverdagen. Hvilken rolle spiller fotografiet i dette samspillet mellom vårt indre selvbilde og hvordan vi ønsker å fremstå utad? Dette og andre spørsmål skal under lupen i et offentlig kveldsarrangementet på Oslo Fotokunstskole onsdag 24.01. om fotografi og selvfremstilling i sosiale medier, kunst og film. Vi har snakket med kjønns- og medieforsker Lin Prøitz som skal holde kveldens introduksjonsforedrag:   

Åpent faglig arrangement på Oslo Fotokunstskole. Foto på flyer av OFKS-studenter Sara Abraham og Rosalyn Mai Do.

Hva skal du snakke om i foredraget ditt på Oslo Fotokunstskole?

I foredraget mitt på Oslo Fotokunstskole skal jeg snakke om selvforståelse og meningsopplevelser i en visuell digital kultur.

Du var den første i Norge som tok doktorgrad på tekst- og bildemeldinger. Kan du fortelle litt om hva du forsket på?

Ja, jeg samlet rett og slett inn unges tekstmeldinger og analyserte unges romantiske og seksuelle forhandlinger – eller flørt om du vil. Jeg ville undersøke hvordan de unge brukte sms og bildemeldinger i flørt, men jeg ville også studere hvordan kjønn og seksualitet kom til uttrykk i en digital kultur. Mobiletelefonen og tekstmeldingene ble prismet som jeg brukte til å studere selvforståelse og samhandling. Resultatene fra den gang er faktisk ganske aktuelle i dag. I dag studerer jeg unges samhandling gjennom Instagram og Snapchat og ser påfallende mange likheter mellom dagens «smart-phone generasjon» og «Nokia 3210-generasjonen». Det er veldig spennende.

Bildeserie av Rebekka Moen Øynes, student på Oslo Fotokunstskole. Fra prosjektperioden «Samfunnet og selvet».

Hvilken rolle spiller det fotografiske mediet for hvordan vi ønsker å fremstå utad i sosiale medier?

Higen etter nye måter å representere seg selv på har alltid motivert mennesket til å ta i bruk nye teknologier og utvikle nye estetiske sjangere. Du kan si at selvrepresentasjoner i offentligheten derfor ikke er et nytt fenomen, men omfanget og intensiteten som for eksempel selfien representerer i vår digitale kultur, den er ny. Selvfremstillingspraksiser i sosiale medier kan forstås som et produkt av at enkeltindividet har fått en økt betydning i samfunnet. Like fullt er det grunn til å undersøke selvfremstillinger og selfier som en del av en kommunikasjonsform som gir uttrykk for engasjement, for kjønnslek, motstand, melankoli, disiplin og for kritisk selvrefleksjon. Dette ser jeg særlig i studiene av unges snapchat-selfier. Dette vil jeg utdype i foredraget.

Bilde av Markus Svenstad Lierhagen, student på Oslo Fotokunstskole. Fra prosjektperioden «Samfunnet og selvet».

Parallelt med arbeidet ditt som forsker har du siden 2011 samarbeidet med kunstnere og kuratorer, blant annet i utstillingen «#Jeg – Fra selvportrett til selfie» på Preus museum. Kan du fortelle om dette arbeidet? 

I årene fra 2011 og fram til i dag har jeg samarbeidet med kunstnere og kuratorer i ulike «kunst-møter-forskning prosjekterer». Slike samarbeid har vært helt ubetalelige. Jeg vil særlig trekke fram samarbeidet med kunstner og fotograf Kristoffer Eliassen og kuratorene på Preus Museum. Samarbeidet med Kristoffer munnet ut i fagboken «Selvbilde» om selfien, utstillingen «#Jeg» på Preus museum og et internasjonalt seminar der kunstnere, kuratorer og forskere møttes til samtale. Møtet med Kristoffers kunstneriske bakgrunn, arbeidsmetoder og lekenhet har bidratt til å løfte forskningen min ut av akademia og inn i nye eksperimenterende og uforutsigbare «laboratorium». Samarbeid på tvers av, og utover, eget fagfelt og disiplin er absolutt noe jeg anbefaler.

Kjønns- og medieforsker Lin Prøitz skal holde åpningsforedraget under arrangementet «Samfunnet og selvet – i sosiale mediers tidsalder» på Oslo Fotokunstskole.

HVA: FOREDRAG OG PANELSAMTALE, «SAMFUNNET OG SELVET – I SOSIALE MEDIERS TIDSALDER». INTRODUKSJON VED KJØNNS- OG MEDIEFORSKER VED UiO LIN PRØITZ, PANELSAMTALE MED PSYKIATER FINN SKÅRDERUD OG FILMSKAPERNE OLE GIÆVER OG IRAM HAQ.
HVOR: OSLO FOTOKUNSTSKOLE, WALDEMAR THRANESGATE 84.
NÅR: ONSDAG 24. JANUAR 19:00-21:30. DØRENE ÅPNER 18:30 MED FORFRISKNINGER I BAREN.
GRATIS OG ÅPENT FOR ALLE.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s