Kunstnerisk stafett på Fotogalleriet

Publikasjonen Stafett ble til i en mailtråd der kunstnere fra hele Skandinavia har sendt hverandre bilder som har dannet grunnlag for nye bilder. Fredag blir publikasjonen lansert på Fotogalleriet, og vi har snakket med initiativtaker og bidragsyter Nina Strand om prosjektet:

Oppslag fra publikasjonen Stafett, med bidrag fra Mattias Härenstam.

Fredag lanseres publikasjonen StafettFotogalleriet. Hva er dette for en publikasjon?

Dette er en fanzine som springer ut fra fanzinen Militær. Fra 2006 til 2009 inviterte danske Tomas Lagermand Lundme, svenske JH Engström og jeg ca. 20 andre kunstnere til å bidra til en felles publikasjon. Alle leverte ett verk i A4-størrelse under samme overskrift. Militær utkom to ganger i året, med temaer som Kamerat, Regler, og USA. Tanken bak var å skape en felles plattform for skandinaviske fotografer. Militær var både en bildekunstnerisk fanzine, og et forsøk på å åpne opp for en bredere felles skandinavisk dialog. Vi mener at det at alle arbeidet under samme overskrift ga en egen energi til prosjektet.

Oppslag fra publikasjonen Stafett, med bidrag fra JH Engström.

Det ryktes at Stafett ble startet som en mailtråd mellom deltakerne. Kan du si noe om arbeidsprosessen som ligger bak utgivelsen?

I 2016 hadde Tomas og jeg lyst til å se nærmere på en slik energi igjen, ti år etter den første fanzinen vi stiftet sammen. Vi inviterte JH og fire andre kunstnere til en felles mailtråd som startet den 1. mai det året og ble avsluttet 1. mai 2017. Lene Ask fikk lov til å åpne stafetten og sendte sitt første bidrag til Lina Selander, som så sendte videre til neste kunstner. Poenget er at hver bidragsyter lar seg inspirere av verket som de mottar i innboksen og lar verket summe litt i noen dager før de utvikler et nytt verk inspirert av det de fikk. Dette verket sendes deretter videre til neste kunstner og så videre.

Oppslag fra publikasjonen Stafett, med bidrag fra Emil Salto.

I publikasjonen er det kunstneriske bidrag fra hele sju kunstnere fra Sverige, Danmark og Norge. Hvem er de ulike bidragsyterne? Er det mulig å spore en felles rød tråd i disse kunstnerskapene?

Foruten de allerede nevnte er Emil Salto og Mattias Härenstam med. Vi håpet at kunstnerne vi inviterte ville inspirere hverandre og bygge videre på hverandres ideer. Bildene i den første stafetten er tydelig preget av hverandre, og bygger videre på hverandres tanker. Siden Militær ble utgitt i en tre-års periode finner vi det naturlig å samle sammen kunstnere til to nye stafetter, slik at det til sist blir tre stafetter. Vi arbeider for at dette utvikles til en felles, større utstilling med samtlige inviterte etter alle tre stafetter er ferdigstilt.

Oppslag fra publikasjonen Stafett, med bidrag fra Lene Ask.

I tillegg til lansering av publikasjonen skal dere også benytte utstillingsrommet til å vise videoverk av enkelte av bidragsyterne med mere. Hva vil publikum få se på Fotogalleriet?

Hele galleriet vil fylles av A3-oppslag fra stafetten, samt et filmbidrag fra Lina Selander på en skjerm i rommet. Inne i prosjektrommet vises filmen Prospekt av Mattias Härenstam fra 2017, en film han jobbet med mens han var med i stafetten.

Oppslag fra publikasjonen Stafett, med bidrag fra Lina Selander.

PUBLIKASJONEN STAFETT LANSERES PÅ FOTOGALLERIET FREDAG 09.02. TILHØRENDE UTSTILLING VISES TIL OG MED 15.02. LANSERINGEN ER DEL AV FOTOGALLERIETS FOTOBOKUKER

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s