Fotokunstpionér på Blomqvist

Fotokunstner John Olav Riise (1885-1978) er av de våre mest markante fotokunstnere fra forrige århundre. Likevel er han et ubeskrevet blad for mange. Nå viser Blomqvist Kunsthandel en utstilling med Riise, og vi har snakket med kurator Birgitte Chr. Schiøth og programsjef Benedicte Sunde fra Blomqvist om fotokunstneren som lot seg inspirere av surrealisme og kubisme i sine eksperimentelle fotografier:

Fra utstillingen med John Olav Riise på Blomqvist Kunsthandel. Foto: Blomqvist Kunsthandel/Trond Andersen

Dere viser i disse dager en utstilling med den grensesprengende norske fotokunstneren John Olav Riise (1885-1978), som kombinerte elementer fra kubisme, surrealisme og ekspresjonisme i sine fotografier. Hvem var John Olav Riise?

John Olav Riise ble født på Hareid utenfor Ålesund i 1885. Han vokste opp i en kunstnerfamilie med 12 barn. Under musikkstudiene ved konservatoriet i Bergen kom han over en artikkel om fotografi som satte i gang hans interesse for mediet. Riise gav opp musikken og gikk deretter i lære hos ulike fotografer, blant annet portrettfotograf Sigvald Moa i Ålesund. Senere flyttet han til Kristiania og arbeidet i portrettatelieret hos Ernest Rude her i Tordenskioldsgate. Etter noen år tok han svennebrev. Riise var en pioner innenfor eksperimentell fotokunst.

Riise hadde sitt gjennombrudd i Frankrike, han stilte blant annet ut flere ganger på Salon International d’art Photographique de Paris og London Salon of Photography på 1920-tallet og 1930-tallet. I Stockholm hos Liljevalchs Konsthall i 1924. Allerede i 1925 og 1926 var Riise med i utstilling hos Blomqvist Kunsthandel. Ikke siden den store utstillingen på Henie Onstad kunstsenter i 2006 har det vært utstilling med Riise.

Fra utstillingen med John Olav Riise på Blomqvist Kunsthandel. Foto: Blomqvist Kunsthandel/Trond Andersen

Riise har et mangslungent og langt kunstnerskap, fra en tid hvor det skjedde en rivende utvikling innen utforskningen av hvordan fotografiet kan anvendes som kunstnerisk uttrykksform. Hva viser dere i utstillingen?

Han utforsket uttrykk som kubisme, surrealisme og abstrakt naivisme, samt ulike teknikker; blant annet metoden med å legge flere negativer oppå hverandre. Dette gjorde han i sine legendariske portretter og landskaper, hvor enkelte også ble håndkolorert. Videre viser vi noen andre sort-hvit studier som ikke er vist tidligere, som demonstrerer hvordan Riise utforsket komposisjon og innhold.

Fra utstillingen med John Olav Riise på Blomqvist Kunsthandel. Foto: Blomqvist Kunsthandel/Trond Andersen

Riises fotografier er ofte preget av en eksperimentell tilnærming til det fotografiske mediet, ofte i form av avanserte mørkeromteknikker, retusjering og håndmaling på bildene med pastell- og oljemaling. Kan du si noe om Riises tilnærming til det fotografiske håndverket?

Riise var opptatt av å utforske bildets muligheter. Det kunne gjerne være opptil fem negativer til et bilde, speilvendte og bygget opp nye strukturer og former av lys og skygge. Den manuelle behandlingen i form av retusjering og håndkolorering gjør at bildene er i grenselandet mellom fotografi og maleri. Det fotografiske objektet var ofte et instrument som var underordnet. Det vil si at Riises fantasi og oppfinnsomhet var i fokus. Han gikk sine egne veier mot det som var vanlig oppfatning av fotografiets estetikk. Blant profesjonelle fotografier på denne tiden var det nettopp dette at man skulle gjengi virkeligheten som den var.

Fra utstillingen med John Olav Riise på Blomqvist Kunsthandel. Foto: Blomqvist Kunsthandel/Trond Andersen

Til tross for at Riise kan sies å være en av Norges mest markante fotokunstnere i forrige århundre, og han ble vist i en omfattende utstilling på Henie Onstad Kunstsenter i 2006, er Riises eksperimenterende fotografier likevel ukjente for mange. Fortjener Riises kunstnerskap en mer fremtredende plass i kunsthistorien?

Ja, det mener vi absolutt ! Det er derfor Blomqvist ønsker å sette fokus på denne «bortgjemte» skatten. Foreløpig er det et publikum for spesielt interesserte som samlere, men vi har allerede oppnådd gode resultater i våre auksjoner de få gangene vi har vært heldige å ha kunstverk for salg av Riise. Blomqvist er opptatt av å bygge opp et marked for kunstneren.

Fra utstillingen med John Olav Riise på Blomqvist Kunsthandel. Foto: Blomqvist Kunsthandel/Trond Andersen

INTIMUTSTILLINGEN MED JOHN OLAV RIISE VISES PÅ BLOMQVIST KUNSTHANDEL TIL 18. FEBRUAR. OMVISNING I UTSTILLINGEN MED KURATOR BIRGITTE CHR. SCHIØTH FREDAG 09.02. KL. 16:00.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s