Vil nå en ny generasjon publikum – starter med fotokunst

Galleriet Golsa har nettopp skiftet navn, og innleder utstillingsprogrammet med fem kunstnere som jobber med fotografi i ulike former, i samarbeid med MELK. Vi har snakket med Tuva Trondsdatter Trønsdal og Gard Eiklid som står bak galleriet:

Gard Eiklid og Tuva Trondsdatter Trønsdal.

Dere viser i disse dager en utstilling med fem kunstnere som jobber med fotografi i ulike former, laget i samarbeid med det kunstnerdrevne galleriet MELK. Kan du fortelle litt om hva publikum får se i denne utstillingen? 

Vi syntes for det første at det var spennende å ha første utstilling under nytt navn med et samarbeidsprosjekt med et annet galleri. I denne sammenheng var det naturlig å arbeide med MELK som holder til rett opp i gaten. I tillegg har vi vist lite fotografi, så det passet utmerket å arbeide med et fotogalleri som i tillegg er med å bryte barrierene om hva foto er. For denne utstillingen har MELK plukket ut fire kunstnere de har jobbet med tidligere – Linn Pedersen, Emil Salto, Ole Martin Lund Bø og Espen Gleditsch, samt en amerikansk kunster som heter Hannah Whitaker. Alle kunstnerne jobber med fotografiet på ulike måter.

Dokumentasjonsfoto fra utstillingen Milkshake #3, Linn Pedersen og Espen Gleditsch

Utstillingen er den første på galleriet etter navneskiftet fra Rod Bianco til Golsa. Hvorfor ønsket dere å bytte navn, og hvorfor ble det nettopp Golsa? 

Til nå har galleriet vært svært knyttet opp til Bjarne Melgaard, så vi ønsket å fristille oss fra dette. Alle kunstnerne som vi har jobbet med er med oss videre, men det vil komme en ny grafisk profil og et tettere program. Golsa er et persisk pikenavn som betyr blomsteraktig. Navnet kommer av en tur der vi reiste til Iran for å besøke kunstneren Mehdi Gadianloo. Her ble hele grunnlaget til galleriet lagt samtidig som Mehdi fikk sitt første barn – Golsa. Vi syntes det var et fint minne og ville oppkalle galleriet etter henne.

Dokumentasjonsfoto fra utstillingen Milkshake #3, Ole Martin Lund Bø.

Dere som driver galleriet er alle sammen up-and-coming, født på 90-tallet, i en bransje der brorparten av kommersielle gallerister er godt voksne og med lang fartstid i feltet. Hvordan preger dette hvordan dere jobber og hva dere kommer til å vise på galleriet? Er det et behov for nye kluter i bransjen?

Ingen av oss hadde mye erfaring i bransjen før vi startet galleriet for 2,5 år siden, og det har vi sett på som en fordel. Vi har ikke innarbeidede normer og en satt ide om hvordan kulturfeltet skal være. Derfor har det vært viktig for oss å være et mer dynamisk galleri, hvor vi jobber innenfor flere sider av kulturfeltet. Det handler om å øke engasjementet blant den yngre generasjonen. Dette er også viktig for at vi skal overleve i fremtiden.

Tiltak vi gjør er for eksempel Got It For Cheap, hvor vi selger tegninger av 800 kunstnere, 4000 verker til 300 kr stykket. Dette ble en stor suksess i fjor og vi gleder oss til en ny runde i august. Vi har også gjort et samarbeid med HAiKw/ der de viste den kommende kleskolleksjonen i samarbeid med Toril Johannessen, video verker av Jacob Riddle og et ghanesisk marked der skulpturer, klær, suvenirer og en publikasjon om prosjektet var til salgs. I det kommende året skal vi gjøre flere av slike prosjekter med yngre og mindre etablerte kunstnere. Dette skal også være et rom der prosjekter som er under prosess skal kunne vises.

Dokumentasjonsfoto fra utstillingen Milkshake #3, Espen Gleditsch.

Onsdag 21. mars inviterer dere til omvisning med kurator Behzad Farazollahi fra MELK og Espen Gleditsch. Kan du fortelle litt om dette arrangementet? 

Et annet tiltak for å senke terskelen og få flere inn i galleriet er å arrangere artist talks, debatter og omvisninger. Det er lite utdanning innenfor kunst i norsk skole, noe som gjør at de fleste føler kunst som veldig fremmed. Vi er ofte lært opp til å måtte forstå det vi ser – og det er ikke nødvendig. Det handler om følelser, tanker og ideer. Ved å arrangere slike arrangementer får man muligheten til å komme å høre på og ta del i diskusjon om utstillingene. Under denne omvisningen vil man både få en kurators perspektiv og en kunstners perspektiv. Vi gleder oss veldig til dette og håper så mange som mulig har muligheten til å delta.

Dokumentasjonsfoto fra utstillingen Milkshake #3, Hannah Whitaker.

UTSTILLINGEN «MILKSHAKE #3» MED KUNSTNERNE HANNAH WHITAKER, OLE MARTIN LUND BØ, LINN PEDERSEN, EMIL SALTO OG ESPEN GLEDITSCH VISES PÅ GOLSA TIL OG MED FREDAG 23. MARS. OMVISNING MED KURATOR BEHZAD FARAZOLLAHI OG DELTAKENDE KUNSTNER ESPEN GLEDITSCH (SOM OGSÅ UNDERVISER PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE) ONSDAG 21. MARS 18:00-19:00

Dokumentasjonsfoto fra utstillingen Milkshake #3, Emil Salto.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s