Noras fotobok skaper debatt

Vår avgangsstudent Nora Savosnick har fulgt en postoperativ transkjønnet israelsk soldat som ønsker å konvertere til ortodoks jødedom i fotoboken «Sex Will Always Exist». Onsdag denne uken danner boken til Nora grunnlag for en debatt på Jødisk museum, og vi har snakket med Nora om prosjektet:

Bilde fra boken «Sex Will Always Exist» av Nora Savosnick.

Onsdag denne uken arrangerer Jødisk museum i Oslo en paneldebatt som tar utgangspunkt i din fotobok «Sex Will Always Exist». Kan du fortelle litt om denne boken og hva som skal skje denne kvelden?

Fotoboken «Sex Will Always Exist» følger en postoperativ transkjønnet kvinnelig israelsk soldat som ønsker å konvertere til ortodoks jødedom. Fotoboken inneholder bilder jeg har tatt over en seks måneders tid av Aviya, som er subjektet, samt en tekst fra en anonym ortodoks rabbiner, og feminist og litteraturstudent Rikke Didriksen. Boken avsluttes med et brev fra Aviya.

I prosessen med å lage denne boka forsto jeg hvilke begrensninger jeg har i forhold til tematikken. Selv om jeg har laget denne boken har ikke jeg autoritet til å fortelle hvordan det er å være en transkjønnet og samtidig ville konvertere til ortodoks jødedom i et religiøst land. Derfor ønsket jeg å skape en debatt om temaet.

Kvelden starter kl. 18:00 med at jeg, sammen med Rikke Didriksen, forteller om prosessen bak prosjektet og arbeidet med boka. Videre følger en paneldebatt med rabbiner Joav Melchior, muslimsk forfatter Sercan Leylek, feministteolog og prest Gyrid Gunnes og transkjønnede Christine Marie Jentoft. Bjørn Gabrielsen vil lede debatten. Sammen skal de diskutere kjønn og kjønnsroller i lys av religion og historisk utvikling. Her er jeg interessert i hvilke dyptliggende fortellinger vi har tatt med oss videre i samfunnet som belyser denne tematikken.

Bilde fra boken «Sex Will Always Exist» av Nora Savosnick.

I boken har du fulgt en soldat i den israelske hæren som tidligere har gjennomgått et kjønnsskifte fra mann til kvinne. Hva var det som gjorde at du ville lage et fotoprosjekt der du fulgte nettopp denne personen? Og hvordan var det å være i Israel og fotografere til prosjektet?

Da jeg fikk praksisplass hos Flash90, et av Israels ledende bildebyrå, trodde jeg at jeg kom til å møte en arbeidsplass med gitte oppgaver. Det gjorde jeg ikke, noe av det første sjefen min sa var: ”Gå ut og ta bilder av noe som engasjerer deg”. Jeg bodde sør i Tel Aviv på grensen til Yafo, og prøvde å finne inspirasjon i nærmiljøet. Det som overrasket meg stort var det åpne miljøet for LHBTQ som var plassert rett utenfor min dør, som da befant seg i Midtøsten. Det var vanlig å se homofile par kysse og folk som utfordret kjønnsroller åpent på gata. Dette sto i kontrast til det jeg kjente om Midtøsten og jødedom fra barndommen. Det gikk fort opp for meg at de færreste var religiøse. Mange av dem var i Tel Aviv på grunn av at de hadde dratt fra stigmaet pålagt dem av familiene deres. Jeg startet først med å dokumentere en ikke-religiøs drag queen gruppe og en palestinsk aktivist i LHBTQ-miljøet. Jo mer jeg var i miljøet desto flere ble jeg kjent med.

Etter hvert kom jeg i kontakt med Aviya som ikke var en like synlig del av dette miljøet og levde et mer skjermet liv. Hun hadde tidligere gjennomgått en kjønnskorrigerende operasjon i USA, og hadde nylig flyttet til Israel. Hun fortalte meg at hun ønsker å konvertere til ortodoks jødedom. Etter hvert som vi ble venner ble jeg stadig mer nysgjerrig på hennes rolle og valg i livet. Hvorfor var det så viktig å bli godkjent av den ortodokse menigheten som kvinne og oppfylle alle de krav en konservativ kvinne har? Og hvorfor velger man da å bli soldat som historisk sett er en veldig maskulin rolle? Grunnen til at jeg fortsatte og at jeg fortsatt vil jobbe med henne er at det setter spørsmålstegn ved så mange av de satte normene jeg selv har lært.

Bilde fra boken «Sex Will Always Exist» av Nora Savosnick.

Boken var tidligere i vinter med i utstillingen «Bending the Frame» på Preus museum, og du har allerede fått økonomisk støtte fra Trafo til å trykke den opp. Hvor kan de som ønsker det skaffe seg et eksemplar?

Det var veldig gøy at vi som går andre året på Oslo Fotokunstskole fikk stille ut våre fotobøker under ”Bending the Frame”. Med økonomisk støtte av Trafo, skrev jeg ut 100 eksemplarer av ”Sex Will Always Exist” som nå selges hos Preus Museum, Tronsmo bokhandel, Sagene bok og papir, Bislett bok AS, og Cappelens Forslag.

Bilde fra boken «Sex Will Always Exist» av Nora Savosnick.

Du går nå inn i ditt siste semester på Oslo Fotokunstskole. Kan du fortelle litt om det kommende avgangsprosjektet ditt?

Mitt eksamensprosjekt er fortsatt ganske svevende. Jeg har tatt utgangspunkt i hvordan vi velger å fortelle en historie eller hvordan vi lar tilfeldighetene bestemme over historiens formidling. Hva vi utelater, hva som blir liggende mellom linjene og hva jeg som mottaker oppfatter og tar til meg. Til prosjektet har jeg jobbet en del med fotogrammer og bruker min egen familiehistorie som bakgrunn. For tiden jobber jeg med å lage et blackout dikt fra min morfars bok om hans fangeberetninger fra konsentrasjonsleirer som norsk jøde.

Nora Savosnick (t.h.) sammen med Aviya som hun har fulgt i prosjektet.

ARRANGEMENTET «SEX WILL ALWAYS EXIST» FINNER STED PÅ JØDISK MUSUM ONSDAG 11.04. KL. 18:00. NORA SAVOSNICK, SOM ER STUDENT I AVGANGSKLASSEN PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE, HAR OPPRETTET EN CROWFUNDING KAMPANJE FOR Å SAMLE INN PENGER TIL Å STUDERE PÅ PRESTISJESKOLEN «INTERNATIONAL CENTER OF PHOTOGRAPHY» I NEW YORK, OG DU KAN STØTTE NORA VED Å BIDRA HER.

HUSK SØKNADSFRIST TIL OSLO FOTOKUNSTSKOLE 20. APRIL.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

 

En kommentar om “Noras fotobok skaper debatt

  1. Tilbaketråkk: OFKS-Nora admitted to prestigious NYC school | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s