Vårutstillingen med Andenæs, Leijon, Lønseth og Torvund

I årets Vårutstilling på Fotogalleriet har fire kunstnerskap funnet veien gjennom fagjuryens trange nåløye. Vi presenterer en forsmak på hva du får se når utstilling åpner onsdag 16. mai:

Morten Andenæs – Månen, havet, og jeg. 2018.

Morten Andenæs viser to verk fra et pågående prosjekt, der han gjennom tekst og fotografi blant annet undersøker de ulike narrativene som ligger til grunn for våre forestillinger om oss selv som individer og som deler av et kollektiv. Arbeidene i dette prosjektet omhandler begrensningene, ansvaret og ”frihetene” som pålegges individet av familiære og samfunnsmessige forventninger, og de voldelige og ofte destruktive impulsene som følger av slike restriksjoner.

Kaja Leijon – At the Same Time (videostill). 2014.

Kaja Leijon viser det todelte videoverket At the Same Time, der vi presenteres for to filmer side om side. Én film beveger seg i dybden – den andre beveger seg i overflaten. Det ene kameraet følger en person gjennom et urbant landskap, med en publikasjon i hånden, det andre kameraet beveger seg sakte langs en rekke bygninger som snart viser seg å være kulisser.

Solveig Lønseth – KOLO KLORO KROMIA (modell). 2018.

Solveig Lønseth viser KOLO KLORO KROMIA som er et helt nytt fotografisk verk gjort for Vårutstillingen 2018. Tittelen refererer direkte til verkets komponenter; kolofonium, klorofyll og fotokromatisk pigment, og verket forholder seg til gallerirommet med utgangspunkt i kilden til naturlig lys: vinduet. Verket er montert I øvre del av vinduskarmen, derfra strekker det seg inn i rommet med en tvist inn mot veggen. Det fotokromatiske pigmentet reagerer på dagslys, og endrer kulør fra transparent til – i dette tilfellet- grønt avhengig av mengde lys det utsettes for, og verkets overflate opptrer derfor ulikt i sin utstrekning. Prosessen er reversibel. Arbeidet vil preges av lyset gjennom hele utstillingsperioden, og på den måten reflektere over rommet som huser det.

Ingrid Torvund – I found you under earth, under blood (videostill). 2017. Foto: Jonas Mailand

Ingrid Torvund har i tiden etter kunstakademiet fordypet seg i kunstfilm. Filmene hennes svever mellom planlagt fiksjon og performance-dokumentasjon, og er inspirert av menneskets trang til å skape en mytologi og et system av det kaoset som befinner seg i mellomrommet mellom kultur og natur. Ved Vårutstillingen 2018 viser Torvund første del av sin siste film I found you under earth, underblood, hvor gammel folketro blandes sammen med estetikk inspirert av science fiction-filmer.  I found you under earth, under blood er del av en trilogi og filmene er laget i samarbeid med Jonas Mailand.

VÅRUTSTILLINGEN ER ET SAMARBEID MELLOM FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER (FFF) OG FOTOGALLERIET, OG VISES PÅ FOTOGALLERIET I PERIODEN 18.05.-24.06. ÅPNING MED UTDELING AV BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFONDS FOTOKUNSTPRIS PÅLYDENDE 150000 KRONER ONSDAG 16.05. KL. 19:00.

TEKSTENE OM UTSTILLERNE ER SKREVET AV SILJE HAMMER, PROSJEKTKOORDINATOR FOR VÅRUTSTILLINGEN FOR FFF.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s