Bli fotograf, søk restplass i dag

Oslo Fotokunstskole har løpende opptak til restplasser for skolestart høsten 2018. Vi har snakket med rektor Hanne Sophie Claussen om utdanningen og hva man lærer på skolen:

Fra Åpen dag på Oslo Fotokunstskole våren 2018. På bordet vises bøker som er laget av studenter på skolen. Foto: Malgorzata Aulejtner

Oslo Fotokunstskole er den eneste fotoskolen i Norge som spesialiserer seg på fotokunst. Hva har man lært etter å fullført to år skolen?

Man har lært å bruke ulike kamera, lyssetting, studio, mørkeromarbeid, digital billedredigering, videoredigering, lage fotobok osv. som er tekniske sider ved faget som alle skal ha på plass når de uteksamineres. Vi er en skole som underviser i kunst og fotografiet problematiseres og diskuteres i ulike prosjekter. Vi henter inn en rekke gjestelærere fra fotokunstscenen slik at studentene skal møte ulike erfarne blikk og reaksjoner på egne og andres fotografier.

Jeg vil si studentene får en solid erfaring i å problematisere og argumentere for eget arbeid både visuelt og konseptuelt. Dette mener vi er avgjørende i møte med samtiden og den ufattelige strømmen av visuelle inntrykk vi lever med daglig på ulike nivå.

Som kunstskole er det stor frihet og spredning i studentenes uttrykk, men vi er samtidig opptatt av at de skal beherske det tradisjonelt tekniske slik at de kan ta oppdrag som fotografer også i kommersielle sammenhenger dersom de ønsker det. Det er ingen motsetning mellom å være dyktig teknisk og en interessant fotograf. Studentene lærer om fotografiets historie og fotokunsthistorien. Vi ønsker at de skal forstå samtiden i lys av det som har skjedd tidligere, og forsøke plassere eget arbeid i dette.

Fra utstillingsworkshop i skolens lokaler med kunstner og fotograf Hilde Honerud. Foto: Einar Fuglem

Undervisningen innen analog fotografi under skolens første år skiller Oslo Fotokunstskole fra andre fotoskoler. Er det en interesse blant dagens unge voksne for å jobbe med analoge teknikker og mørkerom? 

Analoge teknikker har i dag en oppblomstring og det er stor interesse for nettopp dette blant de som søker skoleplass hos oss. Unge i dag tar masse bilder, de kommuniserer i sosiale medier med bilder, så det å fotografere er ikke fremmed for søkerne og de har ofte spennende bilder i søknaden de sender oss. Men det de ønsker er å forstå mere av bildene de tar, hva som er et godt fotografi, de vil videre i sin fotografiske prosess, både teknisk, visuelt og konseptuelt. Mulighetene som følger digitale bilder er med å åpne for flere å arbeide fotografisk men kan og begrense og «fordumme». Det er «lettvint»  og strømmen av bilder og tekniske finesser er stor og overveldende. Jeg anser at behovet for utdanning i faget nettopp av denne grunn er større i dag enn for 20 år siden. Det blir som med boktrykkerkunsten som åpnet nye rom for tekst og for flere, og et økt behov å skolere i det å skrive, lese og forstå.

Når vi velger å undervise i analogt fotografi ønsker vi at studentene skal «stoppe opp» og forstå hva fotografiet virkelig er og hva som faktisk skjer. De arbeider fysisk med film og fotografi, tar seg god tid og lærer en tålmodighet som kommer godt med i deres digitale fotografiske prosesser. Jeg tror unge i dag savner å arbeide mer med hele seg, noe de gjør i langt større grad med analogt fotografi enn ved digitalt fotografi, derav den store interessen.

Fra åpen samtale på skolen med psykiater Finn Skårderud (f.v) og filmskaperne Iram Haq og Ole Giæver vinteren 2018. Foto: Morten Eckersberg

Hvordan ser en typisk skolehverdag på Oslo Fotokunstskole ut? Er det mye praksis i utdanningen?

Jeg vet ikke om det eksisterer en typisk skolehverdag men kanskje mer en syklus gjennom hvert hovedprosjekt. Det veksler mellom forelesninger, praktisk arbeid sammen med lærer og medstudenter, arbeid med egne fotografier og prosjekter, veiledninger med lærer/gjestelærer, ekskursjoner, diskusjoner i klassen eller i grupper m.m. I tillegg er det en studietur. Det er mye praksis fordi store deler av faget er praktisk. Studenter arbeider i de ulike spesialrommene hvor de får veiledning av lærere. Det er en tett oppfølging av hver student og de setter stor pris på at de får mye personlig veiledning på arbeidene både visuelt, konseptuelt og teknisk.

Studentutstilling under Åpen dag på skolen 2018. Foto: Malgorzata Aulejtner

Oslo Fotokunstskole er Norges eldste fotoskole, og har utdannet en rekke kjente kunstnere og fotografer gjennom årene. Hva kan man gjøre med det man har lært etter to år på skolen?

Det som er typisk for de fleste er at de søker seg til høyere utdanning innen fotografi eller kunst, skoler med trangt nåløye og som krever stor kunnskap og bevissthet fra søkerne. Dette er noe vi kan gi de og mange fra oss går videre til prestisjefylte skoler.

Andre etablerer egen praksis som fotograf og tar kommersielle oppdrag. De starter sin egen bedrift, noe som selvsagt er tøft men fullt mulig. Noen går i andre retninger men opplever at det de har lært på skolen er viktig selv om de ikke skal arbeide med fotografi daglig.

Teknikklærer Mathias Skaset demonstrerer bruk av storformatkamera ute på fotoshoot. Foto: Malgorzata Aulejtner

Det er fremdeles noen ledige plasser til skolestart høsten 2018, både for heltidsstudium på dagtid og deltidstudium på kveld. Hva ser dere etter hos fremtidige studenter og hvordan søker man om opptak?

Vi ser etter motivasjon til å lære mer om fotografi! Hos noen søkere lyser dette gjennom nærmest som en forelskelse for fotografi, og bildene de sender viser et blikk og en innsats som peker i en retning vi blir nysgjerrige på og vil se mere fra. Det er ingen krav til å kunne noe som helst teknisk, skolen starter med helt grunnleggende teknisk undervisning.

Studentene søker med fem fotografier de selv har tatt og en motivasjonstekst. Flere av de som søker kjenner noen som har gått her og vet hva skolen står for. Det er viktig for oss at søkerne skjønner at vi er en kunstskole, og at de vil lære å arbeide både digitalt og analogt. Alle starter med et analogt prosjekt, men kan velge om de vil arbeide analogt eller digitalt i senere prosjekter.

Studenter under Åpen dag på Oslo Fotokunstskole 2018. Foto: Malgorzata Aulejtner

SØK STUDIEPLASS PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE HER, OG LES MER OM SKOLEN OG UTDANNINGEN PÅ OSLOFOTOKUNSTSKOLE.NO.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s