OFKS-Linnea står bak stor Pride-utstilling

OFKS-student Linnea Syversen er nestleder for Pride Art på Youngstorget, med mer enn 500 kunstverk fra over 100 kunstnere. Vi har snakket med Linnea om utstillingen «Shameless»:

Fra Linnea Syversens eget bidrag til utstillingen «Shameless».

Du er nestleder og fagsjef for scenekunst for årets Pride Art på Youngstorget, som er Oslo Prides offisielle kunstutstilling. Kan du fortelle om ideen bak utstillingen som har fått navnet «Shameless» og hva som vises i denne omfangsrike utstillingen?

Pride Art er en videreføring av gruppa Skeive kunstnere, og bygger på en 33 år gammel tradisjon i Oslo med kollektive kunstutstillinger fra nettopp skeive kunstnere. Pride Arts overordnede mål er å bidra positivt til økt forståelse for skeive menneskers liv og virkelighet, og holdningsendring gjennom åpenhet og det sterke verktøyet kunst utgjør i kampen mot diskriminering og fordommer. Utstillingen er en plattform for skeiv kunstformidling gjennom et dynamisk fellesskap av kunstnere hvor amatører og profesjonelle deltar på lik linje. Dette er et verdivalg vi har gjort for å etterstrebe størst mulig reelt mangfold.

Grunnlaget for hele festivalen er å fremme solidaritet, frivillighet og å skape en trygg og inkluderende arena. Det er fortsatt forbundet med mye skam å vike fra det heteronormative samfunnet og være skeiv. Det må vi ikke glemme, selv i 2018. Vi valgte derfor å navngi utstillingen “Shameless”.

Fra utstillingen «Shameless». Foto: Ole Sand

I utstillingen har dere bidrag fra 100 kunstnere med bakgrunn fra 20 nasjoner, fra både profesjonelle og amatører. Hvordan har dere gått fram for å finne bidrag og bestemme hva som skal vises i utstillingen?

Pride Art ønsker å utfordre og utvide det tradisjonelle rommet for kunstformidling. Vi mener kuratering, vekting og siling av kunst og kunstneres tilgang til kunstarenaer er en indirekte sensur og begrenser mangfold og dermed allmennhetens mulighet til å gjenkjenne seg og bli berørt av kunst. Derfor bygger vi bro over kommersielle og akademiske skillelinjer for hva som innlemmes og ikke i galleri- og museumsverden.

Pride Art driftes på frivillig grunnlag og skal være autonom, partipolitisk uavhengig og ikke underlegges offentlig politisk styring eller kommersielle særinteresser. I all hovedsak er det kunstnerne selv som avgjør hva de vil stille ut alt etter som hva det er plass til. Vi etterstreber å nå et mye bredere publikum enn de som ellers oppsøker kunstgallerier.

Fra Linnea Syversens eget bidrag til utstillingen «Shameless».

Hvorfor har dere ønsket å inkludere en kunstutstilling i årets Oslo Pride?

Den årlige kollektivutstillingen under Oslo Pride er har blitt en viktig del av festivalen. I 2017 var over 5000 mennesker innom utstillingen. I år flyttes utstillingen til en enda mer sentral arena på Youngstorget sammen med Pride house. Vi mener det er veldig viktig å sette fokus på at Oslo Pride er mye mer enn en fest.

Utstillingen «Shameless» med over 100 bidragsytere vises på Youngstorget denne uken. Foto: Oslo Pride

I tillegg til å jobbe med Oslo Pride har du det siste året vært førsteårsstudent på Oslo Fotokunstskole. Kan du fortelle litt om hvordan det siste året har vært, og hva du har fått ut av utdannelsen så langt?

Jeg er utdannet fotograf fra Bilder Nordic i 2012 og har de siste årene jobbet freelance, mest rettet mot portrett og det kommersielle markedet. Jeg har lenge hatt et ønske å fordype meg i det analoge fotografiet og fotokunst, og da passet Oslo Fotokunstskole perfekt for meg. Planen min var å studerte kun det første året, men jeg likte skolen så godt at jeg bestemte meg for å gå andre året også.

Gjennom mitt første år på OFKS har det blitt enda tydeligere for meg hvor viktig det er for meg å kunne uttrykke meg gjennom fotografiet. Skolen byr på både dyktige lærere og gjestelærere med bred erfaring innenfor ulike fotosjangere, noe som er veldig lærerikt og inspirerende. Det jeg liker så godt med skolen er at jeg blir utfordret som fotograf. Med støtte og veiledning fra blant annet Marie Sjøvold som var hovedlæreren min gjennom førsteåret har jeg nå våget å bevege meg inn i personlige prosjekter som jeg synes har vært veldig utviklende. Jeg kunne ikke ønsket meg en bedre mentor og jeg ser nå veldig frem til å ha Geir Moseid som hovedlærer på andreåret.

Fra utstillingen «Shameless» på Youngstorget. Foto: Noah Liem Lyslo Skullestad

PRIDE ART OG UTSTILLINGEN SHAMELESS VISES PÅ YOUNGSTORGET TIL OG MED LØRDAG 30.06. FREDAG 29.06. ER DET GRATIS AVSLUTNINGSFEST MED KONSERT, PERFORMANCE, BURLESKSHOW OG FORFATTERMØTER.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s