Fotografier av menneskets inngrep i natur

Adrian Bugge har saumfart Norge fra nord til sør for å fotografere menneskets inngrep i naturen. Nå viser han bildene i utstilling Inngrep på Galleri BOA. Vi har snakket med Adrian om utstillingen: 

Landdeponi Tellnes (2017). Gruveavfall fra Titania-gruven i Sokndal i Rogaland demmes opp på land. Fra utstillingen Inngrep av Adrian Bugge.

Torsdag 16. august åpner du separatutstillingen Inngrep på Galleri BOA. Hva får publikum se i utstillingen?

Publikum får se landskapsfotografier som viser natur i møte med menneskelige inngrep fra ulike steder i Norge.

Vindpark Smøla (2007). På Smøla i Nordmøre står 68 vindmøller i et sjeldent myrområde. Fra utstillingen Inngrep av Adrian Bugge.

De 15 bildene som du viser på Galleri BOA er del av et pågående landskapsprosjekt som du har utviklet helt siden 2007. Kan du utdype hva dette prosjektet handler om og hva/hvor du har fotografert?

Bildene er fra Sokndal i sør til Sydvaranger i nord. Motivene spenner fra store, spektakulære naturinngrep i forbindelse med gruvedrift i Kirkenes i Finnmark og Sokndal i Rogaland til mindre åpenbare inngrep i Oslomarka.

Dagsbrudd Sydvaranger Gruve (2016). Gjennom flere år er fjellet sprengt og gravd bort for å utvinne jern. Fra utstillingen Inngrep av Adrian Bugge.

Inngrep gjort av mennesker i naturen kan sies å finnes overalt. Hva har du gått etter når du har valgt ut stedene du har fotografert? 

I tradisjonelt naturfotografi ser jeg ofte at det fotograferes slik at det ser mest mulig uberørt ut, f.eks. ved å velge utsnitt som ikke tar med kraftlinjer eller andre tekniske intervensjoner. Jeg synes naturen blir mer spennende når den settes opp mot inngrepene, i hvert fall på bilder. Derfor har jeg valgt steder der natur og inngrep møtes. På utstillingen er flere bilder fra Oslomarka, der jeg ikke skjuler at naturen er tilrettelagt med demninger, kunstsnø rundt skiløypene etc.

Jeg har også dratt til steder hvor landskapet er åpenbart menneskeskapt, f.eks. til dagbruddene i Sydvaranger Gruve i Kirkenes og Titaniagruven i Tellness, som er blant de største av slitt slag i verden. Som del av dette har jeg også fotografert de enorme deponiene for gruveavfall i forbindelsen med gruvedriften. Slik blir også omkostningene av menneskenes bruk av naturen synliggjort. Jeg synes inngrepene er visuelt interessante, men det er jo så klart skremmende i hvor stor grad vår aktivitet påvirker naturen.

Gruvekrater Sydvaranger Gruve (2016). Naturen vokser helt inntil dagbruddet som ligger i et øde naturområdet. Fra utstillingen Inngrep av Adrian Bugge.

I teksten som følger utstillingen knyttes tematikken bak bildene dine til en ny geologisk epoke som det er foreslått at vi nå er inne i, Antropocen, også kjent som «menneskets tidsalder». Kan du si noe om dette og hvordan tankene om den antropocene tidsalder har påvirket prosjektet ditt?

Selv om det allerede var et begrep, hadde jeg ikke hørt om Antropocen da jeg begynte med prosjektet. Men i 2016 bekreftet en internasjonal ekspertgruppe teorien om at menneskeskapte inngrep påvirker jordkloden i så stor grad at vi har beveget oss over i en ny geologisk epoke hvor mennesket påvirker alle lag av naturen. Denne teorien satte ord på det jeg har prøvd å utforske i fotografiene, nemlig hvordan menneskelige inngrep forandrer naturen – og vårt blikk på den.

Tappet skogstjern (2016). Nøklevann i Østmarka i 2016 da det var nedtappet for vedlikehold av demningen. Når vannet er delvis nedtappet blir det synligere at det tilsynelatende naturlige skogstjernet også er en form for konstruert natur. Fra utstillingen Inngrep av Adrian Bugge.

UTSTILLINGEN INNGREP AV ADRIAN BUGGE VISES PÅ GALLERI BOA (RÅDHUSGATA 19) I PERIODEN 16.08.-09.09. UTSTILLINGEN ER ÅPEN ONSDAG-SØNDAG 12-16.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s