Kunstnerduoen Oscar & Peter med nytt verk i Kongsbergs skoger

For åtte år siden møttes kunstnerduoen Oscar & PeterOslo Fotokunstskole, og sist helg avduket de et helt nytt verk på en skogkledd ås i Kongsberg. Vi har snakket med Oscar og Peter om det nye stedsspesifikke prosjektet som vil være tilgjengelig for kunstpublikum og turgåere i et helt år:

Peter Dean og Oscar Hagbard (t.h.).  

Sist helg avduket dere et nytt stedsspesifikt verk i Kongsbergs skoger, produsert for Kongsberg kunstforening. Kan dere fortelle om det nye verket og prosessen bak?

Verket heter «Skogen er veldig variert, men allikevel ganske lik seg selv», og er som du sier et stedspesifikt verk som tar utgangspunkt i Kongsbergs nærliggende natur. Dette verket er en forlengelse av et annet verk med samme navn som ble laget til Tatt av Heimdal Performance Festival i regi av Heimdal Kunstforening i 2016. Verket bestod av en karttavle og en performance som ble laget på fem dager.

I Kongsberg har vi i stedet valgt å ha en lengre prosess som begynte allerede i oktober 2017. Det har resultert i tre opphold på en skogkledd ås i Kongsberg hvor vi har gjort undersøkelser, observasjoner og refleksjoner i møte med landskapet. Resultatet vises frem som en installasjon som består av en karttavle og åtte observasjonstavler, som er montert i skogen på Storåsen i gangavstand fra Kongsberg sentrum. I tillegg har vi laget et kart som gis ut gratis og en performance som tilsammen utgjør hele verket.

Dokumentasjon av verket «Skogen er veldig variert, men allikevel ganske lik seg selv» av Oscar & Peter.

Innvielsen av installasjonen, som skal være tilgjengelig i ett år, ble markert med en performance der publikum ble oppfordret til å ta med sitteunderlag og godt fottøy. Hva skjedde under dette arrangementet?

Under åpningen serverte kunstforeningen varm mat ved kanten av skogen før vi sammen gikk opp i skogen hvor installasjonen er montert. Der holdt vi en performance som bestod av en 15 minutter lang tekstopplesning hvor vi byttet på å lese, og som handlet om våre undersøkelser av skogen på Storåsen gjort gjennom året som har gått. Deretter fikk publikum muligheten til å bruke kartene de hadde fått utdelt til å finne de andre tavlene med våre observasjoner som står spredt utover i skogen. Verket skal altså bli på Kongsberg i ett år og vil både være mulig å finne med utgangspunkt fra kunstforeningen og som tilfeldig forbipasserende.

En publikummer utforsker prosjektet under innvielsen av verket første helgen i september.

Dere har tidligere gjennomført en rekke samarbeid der å oppsøke natur, observere, undersøke og dokumentere med fotografi, video, tekst og skisser er en rød tråd gjennom prosjektene. De utvalgte stedene dere oppsøker og den påfølgende prosessen fremstår som en sentral del av prosjektene, kan dere si noe om denne oppsøkende arbeidsmetoden og hva dere ser etter når dere velger steder å fordype dere i?

Denne praksisen har vi hatt som utgangspunkt for våre naturundersøkelser i alle våre prosjekter helt siden 2014. Gjennom disse undersøkelsene forsøker vi å skape relasjoner med naturen som ikke tar utgangspunkt i dens nytteverdi, men i tanken om at naturen har en verdi i seg selv. Vi bruker kropp og sanselighet som utgangspunkt for undersøkelser og observasjoner.

Stedene i naturen vi reiser til er oftest helt tilfeldige valgt, slik som i Kongsberg var det fordi vi søkte på et open call hos kunstforeningen der. Det gjør at vi som regel ikke har vært på stedet tidligere, og prosjektet blir på den måten utformet ut ifra hvordan det spesifikke stedet påvirker oss. Vi planlegger aldri konkrete ideer før vi faktisk har vært på stedet, og det gjør at stedet blir en veldig stor del av prosjektet. Felles for våre siste verk er at de er i bynær natur og mer tilgjengelig enn tidligere.

Publikum kan oppsøke verket gjennom et kart ved oppslagstavlen.

Helt siden dere møttes under studietiden på Oslo Fotokunstskole har dere samarbeidet om en rekke utstillinger og prosjekter. Hva er det dere liker ved å arbeide som en kunstnerduo?

Vi har faktisk ikke bodd i samme by siden vi studerte ved OFKS, men allikevel har ikke det vært noen hinder for verken vennskapet eller for det kunstneriske samarbeidet. Avstanden har i stedet ført til at vi jobber intenst og produktivt når vi først møtes, som er en veldig gøy men også utmattende måte å jobbe på. En annen grunn til at vi samarbeider så bra er nok fordi vi deler de samme tankene om mennesker og resten av naturen. Oscar studerer nå landskapsvitenskap i Sverige, noe som vi merker allerede har ført prosjektene våre i en ny retning.

Åtte observasjonstavler er montert i skogen på Storåsen, i gangavstand fra Kongsberg sentrum.

DET STEDSSPESIFIKKE VERKET «SKOGEN ER VELDIG VARIERT, MEN ALLIKEVEL GANSKE LIK SEG SELV» AV EKS-OFKS STUDENTER OSCAR HAGBARD OG PETER DEAN ER PRODUSERT I REGI AV KONGSBERG KUNSTFORENING. VERKET ER TILGJENGELIG I ETT ÅR PÅ STORÅSEN, I GANGAVSTAND FRA KONGSBERG SENTRUM.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s