Fotoboken feires med festival

Fredag kveld åpner Fotobokfestival Oslo, hvor det i en hel uke blir utstillinger og arrangementer om fotobøker. Vi har snakket med prosjektkoordinator Silje Hammer og daglig leder i Forbundet Frie Fotografer Kjersti Solberg Monsen om årets festival:

Fra fjorårets fotobokfestival på Arbeidersamfunnets plass. Foto: Istvan Virag

Fredag 14. september under Kulturnatt åpner Fotobokfestival Oslo 2018, der det i en hel uke skal være fokus på «fotoboken som et kunstnerisk medium og fenomen». Hva skal skje på åpningskvelden og hvorfor behøver vi en egen festival om fotobøker?

Festivalen åpnes av ordfører Marianne Borgen og Forbundet Frie Fotografers nye styreleder Thale Fastvold. Det blir fotobøker, musikk og forfriskninger! I tillegg er det flere av satellittene som har program for denne kvelden – hos Fotogalleriet feirer atelierfellesskapet Bjørka 20 år, MELK har utstillingsåpning, det er kveldsåpent hos Fotografiens Hus – og siden åpningen også i år er lagt til Oslo Kulturnatt håper vi det blir en bra kveld!

Ved å lage et arrangement hvor vi fokuserer spesifikt på fotobøker, oppnår vi en økt synlighet og verdsettelse av fotoboken som en egen kunstnerisk uttrykksform. Fotobøker er unike i den forstand at de er et veldig godt medium for å tilgjengeliggjøre en kunstners arbeid da den kan distribueres til et bredt publikum. Det er en av flere grunner til at Forbundet Frie Fotografer er pådriver for å få etablert en innkjøpsordning for fotobøker i Norge, og festivalen er et viktig ledd i dette arbeidet.

Carlos Spottorno, Rue du Rône, Geneva, Switzerland. Fra boken Wealth Management/ WTF Bank, 2015 som er med i festivalens hovedutstilling.

Årets hovedutstilling finner sted på Arbeidersamfunnets plass vis a vis Torggata Bad. Hva får publikum se i denne utstillingen?

Årets hovedutstilling er kuratert av Gösta Flemming fra Sverige. Han er redaktør, forlegger, skribent og designer som har spilt en viktig rolle for utviklingen av fotoboken som sjanger og for den Skandinaviske kunstscenen generelt. Via hans forlag Journal har han utgitt omlag 130 titler og vunnet flere nasjonale og internasjonale priser for forlagets utgivelser.

For Fotobokfestival Oslo har Flemming assosiert fritt rundt begrepene Her nede – gaten som scene, Der oppe – de lukkede rommene, Da og nå – de visuelle minnene. Dette oppsummerer fotobøkene som vises på Fotobokfestival Oslo 2018. I hovedutstillingen vises verk av og fra: Markéta Luskačová, Irina Popova, Poike Stomps, Sophie Howarth & Stephen McLaren, Paolo Woods & Gabriele Galimberti, Carlos Spottorno, Jaqueline Hassink, Jules Spinatsch, Archive of Modern Conflict (AMC), Lars Forsberg & Janne Jönsson, Jonas Ekeberg & Harald Østgaard Lund, Gösta Flemming, Eline Mugaas & Elise Storsveen, Susan Meiselas, Mathieu Asselin, Laia Abril, Kicki Lundgren, Deanna Templeton og Fred & Valerie Clark / Erik Kessels.

Paolo Woods og Gabriele Galimberti. Fra boken The Heavens – Annual report, 2015 som er med i festivalens hovedutstilling.

Søndag 16. september skal det være presentasjoner og lansering av flere nye fotobøker fra norske fotografer på Kulturhuset. Hva skal skje denne kvelden og hvem skal presentere bokprosjekter?

Dette er et arrangement vi gjentar årlig på Fotobokfestival Oslo, der våre medlemmer som har gitt ut publikasjoner det siste året får muligheten til presentere bokprosjektene sine. Dette er en fin anledning til å få med seg litt av hva som rører seg i fotobokfeltet og denne gangen er det Morten Andersen, Lisbeth Bang, Geir Egil Bergjord, Jon Gorospe, Marius Schultz og Christian Tunge som presenterer nye utgivelser.

Fred og Valerie Clark / Erik Kessels. Fra boken In Almost Every Picture #11, som er med i festivalens screeningprogram.

Mandag 17. september inviterer dere til et gratis heldagsseminar med en rekke internasjonale kunstnere og andre bidragsytere, moderert av Gösta Flemming. Kan dere si noe om dette arrangementet og de inviterte bidragsyterne?

Gösta Flemming har invitert et utvalg av kunstnerne som stiller ut på årets festival til å presentere sine prosjekter. Det blir smakebiter fra de tre containerne som stilles ut på Arbeidersamfunnets plass, og en mulighet til å dykke litt dypere i de enkelte kunstnerskap og prosjekter. Deltagere på seminaret er Markéta Luskačová (CZ), Janne Jönsson (SE) og Lars Forsberg (SE), Carlos Spottorno (ES), Timothy Prus (GB) og Irina Popova (RU).

1926 Nobel laureate Theodor (The) Swedberg. “After the explosion in his laboratory”, 1911. / Carolina Rediviva, UUB. Fra boken AgNO3, Histories of Science and Photography in Sweden av Lars Forsberg og Janne Jönsson som er med i festivalens hovedutstilling.

FOTOBOKFESTIVAL OSLO 2018 ÅPNER FREDAG 14. SEPTEMBER 18:00 OG ER ÅPEN TIL OG MED 23. SEPTEMBER. FESTIVALEN ARRANGERES AV FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER, BESØK FOTOBOKFESTIVALOSLO.NO FOR DETALJERT PROGRAM.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s