Fotolegende på Galleri K

I disse dager presenterer Galleri K en utstilling med den amerikanske fotografen Francesca Woodman (1958-81). Vi har snakket med galleriet om utstillingen, som er den største presentasjonen av Woodmans arbeider på norsk jord siden 90-tallet:

Francesca Woodman – Untitled, Providence, Rhode Island, 1975-78, estate, gelatin silver print. Foto: Galleri K

Dere åpner denne uken en utstilling med den amerikanske fotografen Francesca Woodman (1958-1981), som til tross for at begikk selvmord kun 22 år gammel har satt varige og dype spor i kunsthistorien, og påvirket nye generasjoner kunstfotografer siden. Hvem var Francesca Woodman?

Usedvanlig tidlig begavet som laget sitt første selvportrett i en alder av 13. Mye av den moderne fotografi er bygget på hennes verk.

Francesca Woodman – Untitled, Rome, May 1977-august 1978, printed 2000, estate gelatin silver print. Foto: Galleri K

Utstillingen består av 30 fotografier fra Woodmans imponerende omfattende produksjon som består av over 800 verk. Hva viser dere i utstillingen?

Et utvalg av 30 bilder som viser hennes produksjon gjennom 9 år.

Francesca Woodman – Untitled, Rome, 1977-78, estate gelatin silver print. Foto: Galleri K

I forbindelse med utstillingen har kunsthistoriker Marit Paasche forfattet en tekst der hun slår fast at Woodman anvender ”kroppen til å vekke til live spørsmål rundt kunsthistorie og kjønn” og at det ”at bildene stadig avtvinger nye lesninger i kraft av seg selv er et adelsmerke for Francesca Woodmans kunst. Kroppen i bildene setter fremdeles ting i bevegelse.” Hva er det som gjør at disse fotografiene fremdeles er relevante for et nytt publikum 40 år etter de ble unnfanget?

Ingen har vært så skapende og personlig som henne.

Francesca Woodman – Untitled, MacDowell Colony, Peterborough, New Hampshire, summer 1980, printed 1999, estate gelatin silver print. Foto: Galleri K

Woodmans fotografier blir ofte tolket som melankolske og smertefulle, særlig bildene der hun plasserer seg selv foran kamera – en lesning som til dels kan være preget av hennes tragiske selvmord. Men det finnes også en leken, utforskende og overskuddspreget tilnærming til mediet og iscenesettelse i hennes fotografier. Er dette en dualisme som kommer frem i verkene som vises hos dere? I hvilken grad har Woodmans biografi fått prege hvordan vi ser på disse bildene?

Ja, absolutt! Se på websiten…

Francesca Woodman – From Space 2, Providence, Rhode Island, 1975-76, printed 2000, estate gelatin on silver print. Foto: Galleri K

UTSTILLINGEN MED FRANCESCA WOODMAN VISES PÅ GALLERI K TIL OG MED 17. FEBRUAR. 

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s