Fire nye utgivelser i Angle-serien

Fire nye fotoutgivelser er klare i serien Angle, som fyller fem år i år. Vi har bedt Line Bøhmer Løkken fra forlaget Multipress om å fortelle om de fire nye titlene fra Marius Engh, Hedevig Anker, Miki Kratsman & Shabtai Pinchevsky og Clare Strand:

Oppslag fra Marius Enghs nye publikasjon i serien Angle på Multipress forlag.

Marius Engh (Angle 21°)

Marius Engh har besøkt byen Jáchymov i Tsjekkia, som fram til 1945 var kjent som Sankt Joachimsthal. Byen som ligger i Karlovy Vary region i Bohemia har gjennom tidene vært rik på mineraler og er kjent for sin store gruvevirksomhet. Sølv og uran som de viktigste av disse har ført til innføringen av mynteenheten Thaler, senere dollar eller daler som er like kjent for oss. Under andre verdenskrig var utvinningen av uran selvfølgelig essensiell. Engh fletter sammen ulike historier og narrativ ut i fra hva dette området representerer i dag og leter samtidig etter opprinnelsen til det bohemske.

Oppslag fra Hedevig Ankers nye publikasjon i serien Angle på Multipress forlag.

Hedevig Anker (Angle 22°)

Hedevig Anker er kjent for sine maleriske og narrative fotografier der fortellinger i tomme rom og forlatt arkitektur utspiller seg. Til Angle har hun derimot jobbe med innholdet i en konvolutt hun har arvet. På konvolutten står det skrevet «Flyturen over Palestina 27/6 1938». Fotografiene er tatt av Ankers farfar som jobbet i Folkeforbundet (senere FN). Han jobbet med å kartlegge landegrensene og de ulike folkegruppene som bodde i Midtøsten før krigen. Landskapet i bildene er i dag ugjenkjennelig, og det er bildenes materialitet som først og fremst skaper et poetisk narrativ i serien.

Oppslag fra Miki Kratsman & Shabtai Pinchevskys nye publikasjon i serien Angle på Multipress forlag.

Miki Kratsman & Shabtai Pinchevsky (Angle 23°)

Miki Kratsman (opprinnelig fra Argentina) bor og arbeider i Tel Aviv Han har jobbet mange år som journalist, men de siste 8 årene av sin yrkeskarriere var han ansvarlig for fotoavdelingen ved Bezalel Academy of Arts and Design. Kratsman samarbeider med en tidligere student Shabtai Pinchevsky (opprinnelig fra England).

Kratsman og Pinchevsky har et stort pågående prosjekt ved navn Anti-mapping. Deres Angel viser en del av dette arbeidet. Deres overordnede mål er å gi oss muligheten til å se. De jobber med ulike bosetninger og folkegrupper som står i fare for å forsvinne fra de offisielle kartene både online og offline. Den Israelske stat har på grunn av sikkerhetsmessige årsaker satt sin kartoppløsning til 2,5 meter pr piksel, til forskjell fra den internasjonale standarden på 0,5 meter pr piksel.

Området de kartlegger, Khan al-Ahmar, består av 12 palestinske bosettingsgrupper som til sammen består av rundt 1400 innbyggere. Disse samfunnene er spredd utover hver side av veien mellom Jerusalem og Jeriko. Bosettingene mangler helse- og utdanningstilbud, og de har ikke grunnleggende infrastruktur som strøm, kloakk og ordentlige veier.

Jahalin Bedouin stammen er opprinnelig fra Negev ørkenen, hvor de ble utvist av det Israelske militæret på 1950 tallet. Stammen står nå i stor fare for å bli flyttet igjen. Om stedene ikke er mulig å ”finne” på det offisielle kartet som er tilgjengelige er dette selvfølgelig mye lettere å utføre.

Oppslag fra Clare Strands nye publikasjon i serien Angle på Multipress forlag.

Clare Strand (Angle 24°)

Den britiske kunstnerne Clare Strand tar opp grunnleggende problemstillinger knyttet til selve det fotografiske mediet. Hun har på ulike måter jobbet med lesning, overføring, sirkulasjon og distribusjon av bilder og ikke minst misforståelser eller feiltolkning. Hvordan ting endres, blir borte eller omformulert fra avsender til mottaker og at dette jo i aller høyeste grad gjelder det fotografiske mediet og dets sirkulasjon i dagens samfunn.

Strand har laget en analog Angle. Hun har tatt egne ”private” bilder og trykket de på transparent papir som negativer. De kan i teorien tas ut av boka og forstørres/kopieres i mørkerom eller en scanner. Hun tilbyr fri sirkulasjon av sine bilder og utfordrer gjennom dette temaer knyttet til opphavsrett og eierskap.

Fotografiene hennes kan framstå som tilfeldige og utbyttbare, det er en tilsynelatende uhøytidelige leken med bilder, likevel er det noe annet som fester seg i de renskårne utsnittene og den sterke objektkarakteren som preger utvalget. Den semiotiske tilnærming som karakterisere disse bildene gjør av vi leser dem som tegn eller bevis. Bevis på handlinger som blir mer og mer uklare jo lenger vi ser på bildene.

PUBLIKASJONSSERIEN ANGLE FRA FORLAGET MULTIPRESS KAN KJØPES PÅ FOTOGALLERIET, TRONSMO, KUNSTNERNES HUS M.FL. ELLER VIA FORLAGETS EGEN NETTSIDE.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s