OFKS-Marthe på Natt&Dag jubileumsforside

Vår eks-student Marthe Thu har tatt forsidebildet til Natt&Dags 30-års jubileumsutgave, av en uretusjert og usensurert Sophie Elise. Vi har snakket med Marthe om bildene, hvorfor hun elsker å jobbe med redaksjonelt fotografi og tiden hennes på Oslo Fotokunstskole:

Sophie Elise for Natt&Dag, fotografert av Marthe Thu til tidsskriftets jubileumsutgave.

Du pryder i disse dager forsiden av 30-års jubileumsutgaven til Natt&Dag, med en serie bilder av Sophie Elise, gratulerer! Du har tidligere hatt bilder på trykk i samme avis, og i en rekke andre toneangivende tidsskrifter og magasiner. Hva er det du liker med å jobbe for presse og magasiner?

Tusen takk! Det var veldig gøy å få æren av å ta bilder av Sophie Elise Isachsen. Spesielt siden jeg fikk friheten til å ta de analogt, samtidig som de er uretusjert og usensurert. Her har Natt&Dag en viktig rolle, de har muligheten og makten til å gjennomføre noe slikt.

Jeg trives med redaksjonelt arbeid fordi jeg liker arbeidsmetoden, intensiteten og variasjonen. Det er ofte veldig varierende arbeid, samtidig som det er kortere og flere oppdrag over en mindre tidsperiode. Det skjer spennende ting når jeg blir plassert i situasjoner hvor jeg ikke har full kontroll og må prestere. Jeg føler meg også veldig heldig som får møte så mange forskjellige folk, og ikke minst alle historiene jeg får lov til å fortelle. Samtidig som jeg tar portrettbilder og matbilder, gjør jeg også moteserier og mer eksperimentelle prosjekter – jeg liker å gjøre mye forskjellig.

Identitet for det nyetablerte designstudioet Citrus, av Marthe Thu.

I tillegg til å ta bilder for andre gjør du også dine egne prosjekter, blant annet i en soloutstilling på Tøyen Startup Village i fjor og i gruppeutstillinger på galleriene K4 og Cyan i hovedstaden. Jobber du løpende med egne prosjekter i tillegg til å ta oppdrag? Har du noen prosjekter som er under utvikling om dagen?

Jeg har innsett at jeg trives bedre i en mer redaksjonell retning som fotograf, og for tiden er jeg mest opptatt med nettopp redaksjonelt arbeid. Samtidig har jeg alltid et eller flere personlige prosjekter gående. Akkurat nå er jeg i startfasen på et prosjekt som handler om spiritualisme og spådomskunst. Tarotkort, krystaller og healere er nøkkelord her, det er fascinerende at dette gjøres stor business ut av. Her håper jeg å komme i kontakt med personer knyttet til dette i Norge og lage en dokumentarserie á la en av mine største fotografiske helter, Knut Egil Wang. Hans humoristiske blikk på nordmenn i syden fra serien Southbound er fantastisk.

Pil Cappelen Smith i Cappelens Forslag, fotografert for Natt&Dag av Marthe Thu.

Du gikk ut fra Oslo Fotokunstskole i 2016, hvilken rolle har utdanningen og skolen spilt for å hjelpe deg dit du er i dag?

Refleksjon rundt eget arbeid er noe jeg har tatt med meg videre fra min tid på Oslo Fotokunstskole. Det er viktig å ha kunsthistorien i bakhodet og å kunne sette arbeidet sitt i et større perspektiv. Selvfølgelig er teknikk viktig, men ingenting er viktigere enn innhold. Jeg fikk også full frihet til å dyrke mitt visuelle uttrykk og ser positivt tilbake på en tid med utallige timer jobbing i mørkerommet. Jeg fikk tid til å bli trygg på teknikk som førte til et nytt nivå av tilstedeværelse under fotografering.

Skuespiller Eili Harboe, fotografert av Marthe Thu.

Etter OFKS var du assistent for fotokunstner Dag Alveng. Kan du anbefale andre som er i en etableringsfase å jobbe som assistent for å skaffe erfaring?

Ja, absolutt. Jeg elsket å jobbe teknisk i mørkerommet på OFKS og fikk virkelig videreutviklet dette i assistentjobben for Dag Alveng. Samtidig lærte jeg masse om hva det vil si å jobbe som fotokunstner, jeg fikk være med på opptak, forberede utstillinger og jobbe tett med gallerier. Det er erfaring jeg ikke ville vært foruten og anbefaler virkelig en assistentjobb som en del av en etableringsfase. Selv assisterer jeg fortsatt flere fotografer innimellom og lærer fremdeles masse av det.

Janne Mikkelsen for Studiobazar, fotografert av Marthe Thu.

FØLG MARTHE THU PÅ MARTHETHU.NO OG PÅ INSTAGRAM, OG SE RESTEN AV BILDENE FRA FOTOSHOOTEN MED SOPHIE ELISE PÅ NATTOGDAG.NO. MARTHE VAR STUDENT PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE I PERIODEN 2014-2016.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s