Har fotografert Oslo i endring over 15 år

I 15 år har Adrian Bugge fotografert endringer i Fjordbyen i Oslo. Nå samler han bildene i boken «Den nye byen / The new city«. Vi har snakket med Adrian om boken:

Fra boken «Den nye byen / The new city» av Adrian Bugge. Barcode, 2016.

Helt siden 2004 har du fotografert den nye byen som gradvis vokser frem langs Oslos sjøside, også kjent som Fjordbyen. Hva var det som fikk det til å gå i gang med dette omfattende prosjektet?

Jeg har alltid vært opptatt av å fotografere omgivelsene mine og hvordan de endres. Derfor var det naturlig å gjøre et prosjekt over tid i hjembyen min Oslo. Allerede da utbygningen av havneområdene på Tjuvholmen startet i 2004, tenkte jeg det var interessant å følge utviklingen av disse områdene. Så dette er mine personlige inntrykk fra en by i forandring.

Fra boken «Den nye byen / The new city» av Adrian Bugge. Tjuvholmen, 2004.

Bildene i den nye boken er fotografert langs fjorden mellom Sørenga i øst og Filipstad i vest, blant annet av Barcode, Operaen og det kommende Munch-museet. Kan du si noe om hva du har gått etter når du fotografert denne delen av byen som kan sies å være Oslos nye ansikt utad?

I begynnelsen fotograferte jeg områder som skulle forandres. Det var delvis lukkete havneområder som få var så interessert i før de skulle jevnes med jorden, men jeg synes sånne «ikke-områder» som ikke er tilrettelagt for publikum, er interessante motiver. Og etterpå når alt er forandret, får disse bildene en ny betydning.

Mange av de nye bygningene virker nærmest tegnet for å ta seg bra ut på bilder. Både Operaen og Barcode har da også for lengst blitt to av Norges fremste turistattraksjoner og kanskje blant Norges mest fotograferte bygninger. Da blir utfordringen å se bort fra de åpenbare postkortmotivene og heller prøve å formidle hvordan jeg personlig ser på områdene, ja, egentlig å fotografere dem på samme måten som jeg gjorde før utbyggingen startet. Her er mye typisk Oslo-vær med tåke og mørke, lang borte fra det glansbildet f.eks. Visit Oslo formidler.

Nå som det er så mye debatt i mediene om at bygninger ikke har blitt sånn som de var på arkitekttegningene, tenker jeg det er fint at bildene i boken viser byen fra et mer nøkternt perspektiv, men det betyr ikke at boken som helhet er en kritikk av alt det nye.

Fra boken «Den nye byen / The new city» av Adrian Bugge. Sørenga, 2015.

I tillegg til den voldsomme utviklingen langs fjorden har du også rettet kamera mot Grønland og Tøyen, bydeler som ikke er del av dette påkostede byutviklingsprosjektet . Hvorfor ønsket du å inkludere disse andre delene av byen i boken?

Jeg ser oftere Barcodeblokkene fra Grønland, hvor jeg har atelier enn fra fjorden hvor de fleste «offisielle» Barcode-bildene er fotografert, så bilder av byen bak Barcode hadde en naturlig plass i boken. På alle disse bildene ser man Barcodeblokkene som en vegg i bakgrunnen. Kontrasten er stor mellom den gamle bydelen, som er formet over tid av dem som bor der, og de nye områdene som er konstruert under ett. Om ikke Barcode direkte skygger for solen for områdene bak, er de nesten som de skygger i en mer overført betydning.

Fra boken «Den nye byen / The new city» av Adrian Bugge. Operataket, 2018.

I boken er det også tekster fra Halvor W. Ellefsen og Gaute Brochmann som begge kommer fra arkitekturfeltet, samt forfatter Hans Petter Blad. Hva skriver de om i tekstene? 

Jeg ville ha med tekster med ulike perspektiver på byutviklingen og spurte alle tre om de ville bidra. Forfatter Hans Petter Blad, som har bodd på Bekkelaget med utsikt over havnen, skriver i sin tekst «Minner fra en forvokst småby» om hvordan Oslo glemmer minnene sine. Jeg synes denne litterære teksten passer godt sammen med bildene mine, som også reflekterer over hva som er oppnådd, og hva som er gått tapt på veien.

Så har jeg med Gaute Brochmann, som selv var med på å tegne en av Barcodeblokkene før han var ferdig med arkitektstudiene. Han forteller om sine erfaringer og hvilke tanker han har gjort seg i ettertid, mens Halvor W. Ellefsen gir en historisk gjennomgang av Fjordbyens politiske prioriteringer og milepæler fra sitt ståsted som forsker ved Arkitektur- og designhøgskolen.

Fra boken «Den nye byen / The new city» av Adrian Bugge. Barcode fra Grønland, 2013.

BOKEN «DET NYE OSLO / THE NEW CITY» AV ADRIAN BUGGE LANSERES PÅ GALLERI BOA TORSDAG 14. MARS 18-20. BOKEN KAN BLANT ANNET KJØPES PÅ TRONSMO.

Ønsker du å studere fotografi eller eksperimentell film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s