Fotografisk portfoliovisning – søknadsfrist 20. mars

Onsdag er det søknadsfrist for å delta i portfoliovisning på Henie Onstad kunstsenter. Vi har snakket med Stig Marlon Weston fra Cyan, som står bak arrangementet, om hva som skal skje på kunstsenteret:

Fra tidligere portfoliovisning arrangert av Cyan.

Dere skal organisere en portfoliovisning på Henie Onstad Kunstsenter 11.-12. mai. Kan du si noe om hva som skal skje denne helgen?

Dette blir en møteplass for fotokunstnere og de som er interessert i å arbeide med dem. Vi samler både gallerister, redaktører og andre formidlere av fotokunst, i tillegg til fagfolk og teknikere som kan hjelpe til med god produksjon og utvikling av arbeidet ditt, til å møtes og diskutere dine fotografiske arbeider med deg.

Det blir to dager med varierende innhold der lørdagen er satt av til et seminarprogram der gallerister og fotokunstnere møtes for å snakke om samarbeidet mellom dem. Mange kunstnere er usikre på hvordan de skal henvende seg til galleriene og vet ikke hva som er forventet av dem. I tillegg er galleriene forskjellige og har ulike ønsker og målsetninger for sitt arbeid med kunst. Forhåpentligvis vil lørdagen gi oss litt mer oversikt over hvordan denne delen av bransjen fungerer.

I tillegg setter vi av tid til at fotografene som deltar ved portfoliovisningen skal ha sitt eget private jurymøte. Deltakerne vil diskutere hverandres arbeider og skal sammen komme til enighet om en vinner av en av prisene for beste portfolio. CYAN har gjort dette også ved tidligere anledninger og det er utrolig nyttig for mange å diskutere hverandres arbeid i en situasjon der de må ende opp med et seriøst resultat.

På søndagen vil selve portfoliovisningen foregå, og fotografene vil ha individuelle møter med de inviterte reviewerene. Dette er folk det ofte er vanskelig å få personlige møter med, men her vet du at alle har satt av tid til å møte deg og diskutere ditt arbeid. Alle får møter med mange forskjellige folk og både reviewere og fotografer har dermed gode muligheter for å treffe på noen de liker og vil holde kontakten med videre. Reviewerene fungerer også som fagjury og vil velge ut hvilke portfolioer som skal premieres senere samme dag. Etter at portfoliovisningen er over på Henie Onstad blir det nemlig om kvelden både fest og prisutdeling på CYAN studio i Oslo!

Fra tidligere portfoliovisning arrangert av Cyan.

Det er søknadsfrist om å være med på arrangementet 20. mars. Hvem kan søke og hvordan foregår utvelgelsesprosessen?

Alle som arbeider med fotografisk kunst og er bosatt i Norge eller er norsk statsborger kan søke om å delta ved å sende inn fire bilder og en kort prosjektbeskrivelse fra sin portfolio. Vi får inn mange spørsmål om hva som utgjør en fotokunstportfolio, men vi har ingen krav til hva den skal inneholde. Det viktigste for oss er at det er arbeider som du har lyst til å presentere i en rad 20 minutter lange møter, og at du vil forklare det som fotografiske arbeider.

Juryen som velger ut deltakerne består av representanter fra Henie Onstad og Fotogalleriet. De vil se gjennom alt det innsendte materialet og velge ut hvem de mener vil ha best nytte av å delta, prosjekter som føles helhetlig og gjennomarbeidet og trolig også skjelne litt ekstra mot sine personlige favoritter.

Erfaringen viser at en slik jury er mest opptatt av selve bildene og at de fungerer eller interesserer visuelt. Så bør de se en sammenheng mellom bildene og til sist se denne sammenheng forklart i teksten. Hva som fungerer og hvilken sammenheng som holder mål er vanskligere å forklare, men et råd til alle innsendere er å gjøre materialet forståelig og tilgjengelig. Sammen med søknaden kan du legge inn lenke til din webside, men selve søknaden bør gjøre juryen interessert og nysgjerrig, før de eventuelt føler behov for å se på websiden din i tillegg.

Fra tidligere portfoliovisning arrangert av Cyan.

Til portfoliomøtene har dere hentet inn en rekke fotografer og representanter fra gallerier, museer, tidsskrifter med mer. Kan du nevne noen av de ulike deltakerne som man kan møte under portfoliovisningen?

Utvalget reviewere er bredt og variert siden det alltid er nyttig å få innspill og kommentarer fra folk med forskjellig bakgrunn. Selv anbefaler jeg å søke om møter med blandede folk slik at du ikke bare får galleristenes synspunkter, men også en redaktør eller festival i tillegg til noen med en teknisk bakgrunn. Da kan du samle opp flere råd både om bildeinnhold, utvalg, presentasjonsmåter og produksjon, for å utvikle prosjektet ditt videre.

Så langt har det vært populært å søke om møte med Oslo-galleriene Lumina og Balder, mens jeg vil anbefale å også søke om de du kanskje bor lenger unna, som Nina Worren fra København galleriet NW Gallery eller Eivind Natvig fra Lofoten Internasjonale Fotofestival. Ellers kan det være fint å tenke over hvilke av reviewerene som er nye eller tilbyr noe nytt som de leter etter fotografer til. NORDphotography åpnet nylige et tilbud om artist residency for fotografer og Studio Oscar galleri og CopyCat Fine Art er to rimelig nye aktører som ser etter fotografer de kan stille ut i sine visningsrom.

Ellers har jeg en personlig forkjærlighet for å diskutere fotokunst med magasinredaktører. Disse ser jo mye nytt foto hele tiden og er gjerne godt oppdatert. Vi har derfor samlet flere slike og du kan møte reviewere fra både KUNSTforum, Fotografi, Uncertain States of Scandinavia og Magasinet KUNST.

Fra tidligere portfoliovisning arrangert av Cyan.

Til de heldige som blir utvalgt, hvordan foregår en portfoliovisning, og har du noen tips for å få så godt utbytte ut av dette som mulig?

Portfoliovisningen består av en rad med 20 minutter lange møter med forskjellige folk. Så først og fremst er det viktig at du har en portfolio du ønsker å vise frem og er villig til å diskutere. I tillegg kan du gjerne tenke gjennom på forhånd hva du ønsker tilbakemeldinger på. Spør gjerne reviewerene direkte om du lurer på valg av størrelser, opplag, hvordan bildene bør produseres, eller monteres? Eller kanskje du er usikker på om prosjektet er ferdig? Vurderer du å fotografere mer og hva kan eventuelt forbedres visuelt? Rent praktisk må portfolioen være enkelt håndterbar og passe stor så det er lett å få vist frem bildene dine uten for mye bilder til å rekke å få vist og diskutert alt ordentlig.

Når du søker om å delta krysser du av for de reviewerene du helst vil møte. Som deltaker vil du så på forhånd få en møteplan for dagen, der så mange som mulig av disse er med. Du stiller opp i god tid før første møte med din portfolio med fysiske print eller på din egen laptop eller pad. Møterommet åpnes presis før hver møteperiode starter og du har så 20 minutter til å sitte ned ved møtebordet hos din reviewer og vise din portfolio. Det er opp til dere begge å styre samtalen slik dere ønsker, og etter 20 minutter må du gi plassen din videre til neste fotograf.

Møteplanen din vil også ha innlagte pauser så mitt viktigste råd er at du også passer på å ta deg tid til å bli kjent med de andre fotografene som deltar. På portfoliovisning har jeg selv hatt nytte av kontakten med reviewerene, men jeg har satt aller mest pris på et tilfeldige møte med en annen fotograf jeg fortsatt har et godt kunstnerisk samarbeidsprosjekt gående med ti år senere.

PORTFOLIOVISNINGEN FINNER STED PÅ HENIE ONSTAD KUNSTSENTER 11.-12. MAI. UNDER ARRANGEMENTET KAN DU BLANT ANDRE MØTE OFKS-LÆRERE GEIR MOSEID OG ESPEN GLEDITSCH. LES OM ALLE DELTAKERNE OG SØK OM PLASS SENEST ONSDAG 20. MARS.

Ønsker du å studere fotografi eller eksperimentell film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s