Horisonter i bevegelse

I sitt siste prosjekt som nå vises i Risør Kunstpark har OFKS-eks student Ole Brodersen fotografert horisonter fra en båt i bevegelse. Vi har snakket med Ole om utstillingen og hans nye prosjekt:

Fra utstillingen «Flyt» av Ole Brodersen i Risør Kunstpark.

Du er aktuell med utstillingen «Flyt» i Risør kunstpark. Hva får publikum se i utstillingen?

Jeg viser arbeider fra «Trespassing» og min nye serie «Horizontal Displacement». Sistnevnte er en videreføring av tematikken fra «Trespassing», og her har jeg fotografert horisonten fra en drivende båt.

Fra utstillingen «Flyt» av Ole Brodersen i Risør Kunstpark.

Utstillingen er resultatet av arbeider som du har laget under en periode som stipendmottaker av Risør kommunes Kunststipend som også inkluderer et gratis atelier i kunstparken. Kan du si noe om hva dette stipendet har betydd for deg og hvordan du har benyttet muligheten som dette gir?

Jeg fikk beskjed om stipendmottakelsen like etter jeg hadde bestemt meg for å flytte tilbake til Lyngør. Dette har med andre ord både hatt en svært god timing, men i forbindelse med bygging av mørkerom og utstillinger i USA så har det også vært svært kjærkomment. Mørkerommet befinner seg ute på bilfrie Lyngør i en gammel sildebu fra før 1900, med de utfordringene og ekstra kostnadene det medfører.

I ditt nye prosjekt «Horizontal Displacement» har du benyttet deg av et panoramakamera og fotografert fra en båt i bevegelse. Kan du si noe om hvorfor du har ønsket å benyttet deg dette nettopp kameraet og uttrykket som det gir?

Jeg arbeider nesten konsekvent i et utvidet tidsregister; lengre lukkertider og multieksponeringer, og dette roterende panoramakameraet har gitt meg muligheten til å arbeide med samme metode men samtidig med et helt nytt uttrykk. Kameraet bruker en viss mengde tid på for eksempel en rotasjon på 150 grader, og lysinnslippet til objektivet er en smal vertikal slisse som gjør at båtens bevegelser tegner en sinuskurve av horisonten i løpet av eksponeringen. Det gir en slags vitenskapelig ærlig optisk illusjon, der man blant annet kan finne detaljer som tydelig skarpere områder i bildet der båten har «stoppet litt» på en bølgetopp eller bølgebunn.

Fra utstillingen «Flyt» av Ole Brodersen i Risør Kunstpark.

I dine tidligere prosjekter har du introdusert «fremmedelementer» som for eksempel drager, flåter, isopor og seilduk i kystlandskapet. I ditt siste prosjekt har du en mer nedstrippet tilnærming til landskapet. Kan du fortelle litt om tankene dine bak disse nye fotografiene?

Jeg har hatt lyst til å fortsette å arbeide med å forsøke å formidle følelsen av å være i et landskap; mer enn rene figurative øyeblikksbilder av omgivelsene. Samtidig som jeg har ønsket å strippe konseptet, har jeg også tenkt mye på om det kunne vært mulig å la kameraet være en del av bevegelsene det skal kartlegge. Lengre lukkertider og/eller mye sjø har resultert i forholdsvis abstrakte arbeider som kanskje kan minne om impresjonistiske malerier. At JMW Turner skal ha bundet seg til masten for å oppleve en storm passer inn her, i tillegg til egne erfaringer fra et år rundt Atlanterhavet i en seilskøyte. Jeg har også forsøkt å understreke de maleriske tilnærmelsene ved å bruke et matt baryttpapir til forstørrelsene.

Fra utstillingen «Flyt» av Ole Brodersen i Risør Kunstpark.

UTSTILLINGEN «FLYT» MED OSLO FOTOKUNSTSKOLE EKS-STUDENT OLE BRODERSEN VISES I RISØR KUNSTPARK I PERIODEN 23.03. – 28.04.

Ønsker du å studere fotografi eller eksperimentell film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s