Fire nye musikkvideoer fra OFKS-Linnea

OFKS-student Linnea Syversen skal denne våren lage intet mindre enn fire musikkvideoer for artist Synne Sanden. Vi har snakket med Linnea om den første videoen IMITATION som tar om temaer som selvforakt og mindreverdighet:

Midt i ditt siste semester på Oslo Fotokunstskole har du nylig sluppet en musikkvideo som du har laget for musiker Synne Sanden til sangen Imitation. Kan du fortelle om denne videoen og arbeidet bak den?

IMITATION handler om å ville være en annen og er en personlig beskrivelse av selvforakt og mindreverdighet. Den handler om å føle seg begrensa og utilstrekkelig, og om det at det er for mange grunner til at man burde prøve å være en annen fordi det er for vondt og ikke godt nok å være seg selv. Dette er den første singelen fra hennes kommende album, med samme navn.

Synne ønsket ikke å synge i videoen, hvilket jeg var helt enig i. Vi ønsket å lage en video med fokus på å uttrykke følelser gjennom bevegelse, landskapsbilder og symbolske scener som at Synne forsvinner ned i det sorte vannet. Den grønne røyken symboliserer noe giftig og altoppslukende, som misunnelse er. Kunstner Ane Barstad Solvang har bidratt som art director og idéutvikler på videoen sammen med Synne og draktene i videoen er laget av designer Thalia Steffesen kjent fra NRK serien «This is it».

Musikkvideoen er spilt inn i grotta Nordre Spro på Nesodden og i Jettegrytene i Telemark og understreker musikken visuelt med det harde og mektige landskapet som Synne forsvinner i. I Telemark samarbeidet jeg med dronefotograf Ketil Kalis Fredriksen.

Neste video WILD CHILD slippes i slutten av mai og blir som et oppgjør mot IMITATION. Låta handler om å ønske å slippe fri det indre og undertrykte barnet. I videoen til WILD CHILD leves det ville og fryktløse barnet ut, det blir sluppet fri og finnes på høyder, i skogen, ved vannet, ved fjellet. Det springer, utforsker, danser og boltrer seg i sin egen villskap.

Stillbilde fra musikkvideoen IMITATION, laget av OFKS-student Linnea Syversen.

Du har tidligere laget musikkvideoer for andre artister. Hva er det du liker ved å jobbe med kombinasjonen av musikk og bilder? Og hvordan var det du begynte å lage musikkvideoer?

Jeg har alltid vært over gjennomsnittet interessert i musikk og det har lenge vært et savn for meg ikke å drive med musikk. Så det å lage musikkvideoer er kanskje mitt utløp for dette savnet. Det jeg liker så godt med å samarbeide med andre artister at det er to kunstformer som blandes og skaper et unikt uttrykk, gjerne i samarbeid med flere kreative aktører eller kunstnere. Jeg har jobbet både med artister med en tydelig visuell ide fra start og artister som gir meg helt frie tøyler til å utforme videoen. Begge deler synes jeg er spennende og utfordrende.

Jeg startet litt smått med eksprimentelle motefilmer og musikkvideoer i 2012 med så å si null erfaring. Jeg hadde egentlig tenkt til å slette alt jeg hadde lagt ut på nett i 2017 da Kristoffer Lislegaard, produsent og den ene del av duoen SGROW plutselig tok kontakt og skrev at han likte det jeg hadde gjort. Jeg ble veldig overrasket siden jeg så mitt tidligere arbeidet kun med kritiske øyne. Sammen med Vilde Ilkama Nupen ga de meg frie tøyler til å lage musikkvideo til «Kismet». Og senere «YOU». Det har vært et vendepunkt for meg og det gjorde at jeg fikk ny gnist for video som fortsetter å utvikle seg.

Dette året skjer det mye spennende. I tillegg til Synne Sanden slipper jeg musikkvideo med blant andre Anette Askvik, Falkevik, Sea Change og Liv Solveig. Jeg har også noen egne prosjekter og ideer som jeg håper jeg får jobbet mer med fremover.

Stillbilde fra musikkvideoen IMITATION, laget av OFKS-student Linnea Syversen.

I løpet av våren skal du slippe intet mindre enn fire videoer sammen med Sanden, i forbindelse med hennes kommende album. Kan du si litt om hva publikum har i vente og om samarbeidet mellom deg og Sanden?

Synne Sanden skriver om skambelagt tematikk, det vi ikke skal si høyt. Albumet beskriver også misunnelse og lengselen og inspirasjon til personlig vekst som kommer til å gå igjennom som en rød tråd i alle fire videoene med ulike følelser og historier. Videoene kan sees alene eller som en reaksjon på forrige låt og video.

Det er veldig inspirerende for meg å jobbe med en så modig artist som ikke er redd for å gå inn i de mørkere aspektene ved de menneskelige følelsene. Det er befriende å kunne utfolde seg som regissør og fotograf på denne måten. Jeg er generelt opptatt av og interessert i ambivalensen mellom det vakre og brutale, det vi viser verden og det vi vil skjule. På «FLOWER» som vi spiller inn i disse dager er jeg også ideutvikler og art director sammen med Synne. Låta er en sår og lavmælt sang om det å føle seg underdanig sammenlignet med en man beundrer. Den beskriver hvordan man kan se på seg selv som menneske ved å stille seg i skyggen av en man ønsker å være.

På den siste låta og i videoen til «TROPHIES» topper disse følelsene seg og misunnelsen har tatt overhånd. Jeg er veldig takknemlig for at Synne har så stor tillit til meg og at jeg får være så delaktig i hele produksjonen fra start til slutt.

Stillbilde fra musikkvideoen IMITATION, laget av OFKS-student Linnea Syversen.

Du har vært student på Oslo Fotokunstskole i snart to år nå og søknadsfrist til skolen er rett rundt hjørnet, onsdag 24. april. Har du noen tips til unge mennesker som nå ønsker å studere fotokunst i to år? 

Jeg vil absolutt anbefale og oppfordre til å satse på lidenskapen sin, om det så er gjennom en personlig tilnærming til fotografiet eller om man ønsker en mer kommersiell retning. Det kan være tøft å leve av foto i 2019, men det er viktig å ikke gi seg og stå på. Jeg har utviklet meg veldig de to årene jeg har gått på skolen og jeg tør i større grad ta de bildene jeg ønsker å skape. Jeg oppfordrer alle til å søke på Oslo Fotokunstskole.

Stillbilde fra musikkvideoen IMITATION, laget av OFKS-student Linnea Syversen.

SE MER AV LINNEA SYVERSEN VED Å FØLGE HENNE PÅ INSTAGRAM, ELLER PÅ LINNEAS HJEMMESIDE. SØKNADSFRIST FOR SKOLEÅRET 2019/20 PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE ER ONSDAG 24. APRIL, LES MER OM SKOLEN OG SØK PLASS PÅ SKOLENS FOTO ELLER FILM/VIDEO LINJE I DAG.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningpå oslofotokunstskole.no.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s