I Margareta Bergmans pågående utstilling på Kunstnerforbundet har hun tapetsert visningsrommet med sine fotografier, fra gulv til tak. Vi har snakket med Margareta om hennes siste utstilling og om hennes utforskende tilnærming til fotografiet.
Du er aktuell med utstillingen Oläsliga stenar, som er din tredje utstilling på Kunstnerforbundet. Hva får publikum se i utstillingen?
Fotografier av sette og usette ting presenteres i ulike format og teknikker. Jeg lar ulike teknikker krysse hverandre for å gi både meg og fotografiet motstand.
Bildene er uleselig leselige i et ikke-verbalt, kroppslig alfabet. Det er bilder som talar til om og forbi varandra. Infall og uventede observasjoner. Små intensiteter og vendninger.
Et iøynefallende aspekt ved utstillingen er overfloden av fotografier i ulike fargetoner som nærmest tapetserer galleriveggen fra gulv til tak, og noen som noen ganger også fortsetter ned på gulvet. Kan du si noe om presentasjonen av verkene i utstillingen?
Den tapetserade väggen har sitt ursprung i misstag och tillfälligheter som fikk meg til å lage bilder på ett nytt sätt.
Det började med några enstaka printer upptejpade på ateljeväggen, och fortsatte med ett nästan maniskt och intensivt printande som tilslut täckte väggarna.
Jag ville återskapa något av denna arbetsprosessen på Kunstnerforbundet. Et tilstand hvor alt ennå er ubestemmelig. Obegripligheter på gränsen mellan lek och allvar.
Din tilnærming til fotografiet virker som å være preget av en veldig fri og eksperimenterende omgang med materialer og uttrykksformer. Kan du i noe om arbeidsprosessen bak hvordan du lager bildene dine?
Jag jobbar fritt och instinktivt och är livrädd. Mitt arbeid preges av improvisert kontinuitet, distraksjon og konsentrasjon. Jag er systematisk usystematisk opptatt av alt som ligger og flyter rundt oss. Jag vet vad jag vill, men det förändrar seg hela tiden. Ateljen er et viktig sted for meg. Där kan jag vara i fred i min hule, nästan fri, och kunna drömma och tvivla.
Du har bakgrunn som maler, men har over mange år nå jobbet utstrakt med fotografi. Hva var det som fikk deg til å ville jobbe med fotografi, og hvordan tror du bakgrunnen din som maler påvirker hvordan du jobber som fotograf?
Jeg har bakgrunn (utdannelse) i tekstilkunst og maleri. Det tog lang tid før jag forstod min affinitet for fotografi. Jag har fotograferat hela tiden, men det var alltid ”vid sidan om”, kravlöst och lekfullt.
Jag har gått omvägar, men är glad att jag har haft en ”klassisk” kunstutdannelse. Det er bra med erfaring av olika material och hantverk. For meg er fotografi en ständig undersøkelse och att hela tiden börja om. Att gå ut i tomrummet, krypa och kravla, dansa och sväva. Med forvirring som metode.
UTSTILLINGEN OLÄSLIGA STENAR AV MARGARETA BERGMAN VISES PÅ KUNSTNERFORBUNDET TIL OG MED 19. MAI.
—
Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningpå oslofotokunstskole.no.