Seminar: Hvordan stille ut på galleri?

Lørdag 11. mai arrangerer Oslo Fotokunstskole et seminar på Henie Onstad kunstsenter hvor fokus er på samarbeidet mellom fotograf og galleri. Skolen har invitert galleristene Behzad Farazollahi (Melk) og Helene Gulaker Hansen (Shoot Gallery) og kunstnerne Thora Dolven Balke og Jo Bentdal til å dele sine erfaringer.  Vi har snakket med OFKS-lærer Pål Henrik Ekern som er seminarets moderator om hva som skal skje på lørdag:

Seminaret arrangeres i forbindelse med portofoliovisningen Cyan folio review. Bildet er fra en tidligere portfolio review arrangert av Cyan.

Oslo Fotokunstskole arrangerer et seminar på Henie Onstad lørdag 11. mai. Hva skal det handle om?

Kort fortalt skal seminaret handle om hvordan samarbeidet mellom fotografer og gallerier fungerer. Slik sett handler det både om hvordan man kommer i kontakt med gallerier, men også om hvordan man samarbeider frem mot utstillinger samt hva som eventuelt skjer etterpå.

Å få samarbeide med gallerier og å vise sine fotografier på utstilling er noe mange fotografer drømmer om. Er det vanskelig å slippe til for unge fotografer i etableringsfasen?  

Det er klart det er vanskelig for fotografer i etableringsfasen å komme gjennom nåløyet. Mange har lite nettverk og vet ofte ikke hvem de skal henvende seg til. I tillegg vet de heller ikke nødvendigvis hvordan de skal gå frem for å komme i kontakt med de rette folkene. For mange kan nok dette være veldig frustrerende og mye av grunnen er nok at det ikke er noen fasit for hvordan man skal få det til.

Men, jeg tenker også at det er viktig å ta med i betraktningen at dette er noe som også er vanskelig på den andre siden av gjerdet. Det er jo ikke nødvendigvis alltid lett å oppdage unge og spennende fotografer for de som driver galleri. Det å samarbeide med uetablerte innebærer utvilsomt også en risiko da man på mange måter ikke vet hva man får og hvordan samarbeidet vil bli når den man jobber med har lite erfaring. Sånn sett tenker jeg det er interessant å høre perspektivet til både kunstnere og gallerister som på mange måter har fått til ting.

Seminaret arrangeres i forbindelse med portofoliovisningen Cyan folio review. Bildet er fra en tidligere portfolio review arrangert av Cyan.

Til arrangementet har dere invitert både kunstnere og gallerister til å lufte sine tanker om tematikken. Kan du si noe om hvem bidragsyterne er?

De som deltar i seminaret er Behzad Farazollahi fra Galleri Melk, Helene Gulaker Hansen fra Shoot Gallery, Thora Dolven Balke som er tilknyttet Galleri Melk og Jo Bentdal som er en tilknyttet Shoot Gallery.

Galleri Melk er et kunstnerdrevet galleri som har holdt på siden 2009. Driften er støttet av Kulturrådet slik at de er fristilt fra å måtte tjene penger og istedenfor kan fokusere på visjonen om å skape økt oppmerksomhet rundt samtidsfotografiet som kunstform. Dette speiler også de fotografene de viser frem som ofte er unge, relativt uetablerte og gjerne har en bakgrunn fra akademiene og den frie kunstscenen. Thora Dolven Balke er sånn sett en fin representant for de som vises på Galleri Melk. Hun har en eksperimentell, intellektuell og mediespesifikk tilnærmelse til fotografiet, men arbeider også gjerne med andre medier i tillegg til at hun er aktiv som kurator.

Shoot Gallery har holdt på siden 2013 og er i motsetning til Galleri Melk et kommersielt galleri som ikke mottar støtte slik at de er avhengig av å selge bilder. Helene som driver galleriet har en bakgrunn fra fotomarkedet både som fotograf, rådgiver og innkjøper for klienter så det er liten tvil om at mye av målsetningen bak galleriet er en tro på at folk faktisk har lyst til å kjøpe fotografier. Shoot Gallery viser en blanding av etablerte og uetablerte, internasjonale og norske kunstnere. Jo Bentdal er en selvlært fotograf og var et relativt ubeskrevet blad da han i voksen alder ble snappet opp av Shoot Gallery i 2016 etter å ha debutert på Høstutstillingen i 2015. Bentdals bilder er tradisjonelt fotografiske i uttrykket og snakker på mange måter direkte til betrakterens følelser for å stille de filosofiske spørsmålene han ønsker å ta opp i sine forskjellige serier.

Under seminaret vil alle bidragsyterne få tid til å presentere seg selv og dele litt av sine erfaringer. Vi tror dagen kan bli veldig spennende siden alle fire bidrar fra forskjellige perspektiv. Til slutt blir det en panelsamtale og vi håper at publikum bidrar til å gjøre denne spennende ved å bidra med interessante spørsmål.

Koster det noe å delta på seminaret? Og er man nødt til å melde seg på i forkant?

Det er gratis å delta på seminaret og man trenger ikke melde seg på. Det er imidlertid et begrenset antall plaser så det er nok lurt å være tidlig ute dersom man vil være sikker på å få være med.

SEMINARET FINNER STED PÅ HENIE ONSTAD KUNSTSENTER LØRDAG 11. MAI 12-15. SE KOMPLETT PROGRAM OG MELD DEG PÅ HER. SØNDAG 12. MAI ARRANGERES PORTFOLIOREVIEWEN CYAN FOLIO 2019. ARRANGEMENTET ER ET SAMARBEID MELLOM CYAN, HENIE ONSTAD KUNSTSENTER OG OSLO FOTOKUNSTSKOLE. ETTER SEMINARPROGRAMMET VIL DET GJØRES EN OMVISNING I UTSTILLING MÅNEN – FRA VÅR INDRE VERDEN TIL DET YTRE ROM.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningpå oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s