Film og fellesskap

Nest uke går  filmfestivalen Oslo Pix av stabelen for tredje gang. Vi har snakket med med programsjef Cato Fossum om det spennende kinoprogrammet, og arrangementene med den italienske fotografen Letizia Battaglia og den franske filmfotografen Agnès Godard: 

Fra utendørs visning av Dirty Dancing under Oslo Pix 2018. Foto: Oslo Pix v/Johnny Vaet Nordskog.

3. – 9. juni arrangeres filmfestivalen Oslo Pix for tredje gang. For kinogjengere som ennå ikke har stiftet bekjentskap med Oslo Pix – hva er det for festival og hva er profilen for filmene som vises?

For å si det veldig enkelt handler Oslo Pix om film, fest og fellesskap, altså om å komme sammen og ha det sosialt og se god film gjennom en hel uke. Vi er rettet mot et bredt publikum, og vil at alle i Oslo skal føle seg velkommen hos oss. Enten du liker superheltfilm, drama, komedie, skrekk, politisk dokumentar eller den kunstnerisk ambisiøse filmen som tøyer grensene for hva film skal være – alle skal kunne finne noe på vårt program som de liker.

Under årets Oslo Pix før Oslo besøk av den prisbelønte italienske fotografen Letizia Battaglia, som er hovedperson i dokumentaren Shooting the Mafia. Kan du si noe om Letizia Battaglia og arrangementet som dere skal ha med henne 5. juni?

Letizia Battaglia er en utrolig spennende og mangfoldig person, hun er også politiker, aktivist, redaktør og forlegger. Men hun er først og fremst fotograf og fotojournalist, og filmen tar for seg hennes liv og bildene hun er mest kjent for, av mafiaen på Sicilia. De stammer fra hennes arbeid for en venstreradikal avis, og flere av dem har hatt direkte innvirkning på rettsforfølgelsen av italienske politikere og mafiabosser. Jeg er ikke fotograf selv, men for meg representerer bildene hennes noe av det fotografiet som kunstform er best på: å fange det dramatiske og det hverdagslige, på en måte som virker spontan og på samme tid nøye komponert. Hun deltar i en samtale etter visningen av filmen 5. juni, og jeg kan garantere at det blir interessant og underholdende.

Programsjef Cato Fossum fra Oslo Pix. Foto: Oslo Pix v/Johnny Vaet Nordskog.

Under festivalen avholdes det også en mesterklasse med den anerkjente filmfotografen Agnès Godard, kjent for sine samarbeid med regissører som Wim Wenders og Agnes Varda, og fast fotograf for den franske filmskaperen Claire Denis. Hva skal skje på dette arrangementet og hvordan melder man seg på?

Arrangementet med Agnès Godard er et must for alle som er fascinert av det å fortelle i bilder. Det er en mesterklasse, hvor hun snakker om filmene sine og måten hun arbeider på, i samtale med filmfotografen Rolv Håan. Hun har fotografert noen virkelig fantastiske filmer sammen med Claire Denis, de er veldig sanselige, kroppslige, stemningsfulle, bilder til å ta og føle på. Jeg vet at hun skal vise mange klipp og at det også blir åpent for spørsmål fra publikum, så dette er en enestående anledning til å bli kjent med hennes kunstnerskap. Man kan melde seg på via våre nettsider eller på Facebook.

Årets Oslo Pix består av hele 93 filmer, blant andre Harmony Korines «The Beach Bum» og den prisvinnende danske filmen «Dronningen». Hva gleder du deg selv mest til på årets program?

Filmene du trekker fram er blant høydepunktene, så jeg vil absolutt anbefale å se begge! Selv gleder jeg meg veldig til de nye norske filmene vi skal vise på Vega Scene i serien Norsk Indie, der blant andre Paul Tunge, Mona Hoel og Mariken Halle viser fram nye filmer. Hvis jeg skal trekke fram en enkeltfilm, må det bli den med festivalens lengste tittel, «I do not care if we go down in history as barbarians», en fantastisk spillefilm fra Romania som er med i vårt internasjonale konkurranseprogram. Og så gleder jeg meg til å være i festivalgata vår mellom Saga og Klingenberg og snakke med folk om hva de har likt best – det sosial og det å dele filmopplevelser er det aller beste med filmfestival.

OSLO PIX ARRANGERES 3. – 9. JUNI. SE FESTIVALENS HJEMMESIDE FOR KOMPLETT PROGRAM. ØNSKER DU Å STUDERE FILM & VIDEO? HØSTEN 2019 STARTER OSLO FOTOKUNSTSKOLE ET HELT NYTT STUDIETILBUD. LES MER OM DETTE HER.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningpå oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s