Nytt studietilbud innen foto og video

I høst starter det første kullet med studenter på den splitter nye film- og videolinjen på Oslo Fotokunstskole. Vi har snakket med kunstner Iselin Linstad Hauge som bidratt til å utarbeide utdanningen om det nye studietilbudet. Det finnes fremdeles noen restplasser, for deg som ønsker å fordype deg i eksperimentell film og video.

Iselin Linstad Hauge har vært sentral i å utforme Oslo Fotokunstskoles nye linje innen foto og video. Foto: Christina Leithe Hansen

Du har vært med på å utarbeide Oslo Fotokunstskoles nye linje for film- og video. Hvem er den nye utdanningen myntet på og hva skal studentene lære?

Det som er så bra med denne linjen, er at det blir fokus på å eksperimentere, lage masse film, se masse film, og lære gjennom å gjøre. Dette er jo kun ett år, så det skal være intenst og inspirerende. Vi som har jobbet med å utvikle det faglige innholdet, har hatt fokus på å lage et innhold som skal være så bra at vi veldig gjerne skulle tatt utdanningen selv. Vi har lagt opp året med fokus på fordypningsperioder, hvor studentene får et innblikk i forskjellige måter å uttrykke ideene sine gjennom bevegelige bilder, hvor de lærer alt fra teknikk, til forskjellige fortellerstiler og hva de forskjellige formene for en produksjon innebærer. Så dette er for både de som ønsker å lære mer om både fiksjonsfilm, dokumentarfilm og eksperimentell film. Det er mange dyktige gjestelærere i alle periodene i tillegg til hovedlærer, så det blir det en god bredde i faglig input og oppfølging.

Hva er forskjellen mellom denne utdanningen og en tradisjonell filmskole?

Det er nok mange forskjeller, både i form av varighet og oppbygning, men noe av det vi velger å fokusere på her er en mere kunstfaglig retning, hvor det også er rom for å utforske eksperimentelle fortellerstiler og visningsmuligheter.

Iselin Linstad Hauge på location under filming til eget prosjekt.

Etter at du gikk ut fra Kunstakademiet i Oslo reiste du utenlands for å ta en mastergrad i film ved Göteborgs universitet, Akademin Valand. Hvor stort er behov for en eksperimentell filmutdanning i Oslo? 

Innenfor billedkunstfeltet er det mange som jobber med bevegelige bilder, og det er jo muligheter nå for å gjøre mye uten å nødvendigvis ha et stort økonomisk apparat i ryggen. Da er det veldig bra med en slik mulighet til å lære om forskjellige måter å utvikle ideer, tekniske muligheter og møte kunstnere og filmskapere i flere deler av feltet.

Da jeg søkte meg til Filmskolen i Gøteborg, var det nettopp fordi de har en tilnærming til film som rommer mange innganger til mediet. Det handler om så mye mer enn at man bare ”vil lage film”. Hva er det du vil undersøke? Hvilken historie vil du fortelle? Der kunne man til og med få spørsmålet om det i det hele tatt er film som er det riktige mediet for den ideen du har. Eller man begynner i den helt andre enden, med en nysgjerrighet i noe man vil se på: med et kamera, en lydopptaker, et sted eller en person/ting. Og der kommer det friere grepet man kan kalle eksperimentell film inn, eller videokunst om du vil.

Oslo Fotokunstskole tilbyr en ny utdanning innen film- og video, for deg som vil lære alle aspekter ved utvikling av egne ideer til bevegelige bilder.

Du er selv utstillingsaktuell om dagen med en utstilling på Drammen museum, en duoutstilling sammen med din far. Kan du fortelle litt om hva du viser i denne utstillingen?

Vi ble invitert sammen med generasjonsaspektet som en inngang, og det har blitt til to soloutstillinger side ved side. I utstillingen viser jeg flere fotografier, et tekstilbasert verk, og to videoarbeider. Jeg har jobbet med en tematikk som jeg har fordypet meg i over flere år, som generelt sagt handler om forholdet mellom mennesker og andre dyr, og da spesielt de dyrene vi spiser. Det som interesserer meg er hvordan man kan gå inn i den tematikken uten å moralisere, men isteden åpne opp. Det handler om en interesse for en felles eksistens, å undersøke det dyrene og menneskene har til felles: Vi er her på jorda, vi puster, vi har en kropp, vi vil leve.

DEN NYE VIDEO- OG FILMLINJEN TIL OSLO FOTOKUNSTSKOLE STARTER OPP HØSTEN 2019. FØRSTE OPPTAK ER GJENNOMFØRT OG DET ER NOEN LEDIGE RESTPLASSER. TA KONTAKT MED SKOLEN FOR MER INFO OG SØK STUDIEPLASS I DAG!

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningpå oslofotokunstskole.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s